sâmbătă, septembrie 23, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cancerul poate fi depistat în doar șase minute minute grație senzorului realizat de o româncă

Șase minute sunt necesare senzorului descoperit de o româncă să depisteze celulele canceroase din sânge. Invenția a cules numeroase premii. Echipa cercetătoarei lucrează la un aparat care va putea fi vândut în farmacii. Cu ajutorul lui ne vom putea testa riscul de a dezvolta temuta maladie.

Se numește Raluca van Staden și este cea care a creat această invenție despre care se vorbește mult în ultima vreme. Senzorul este rezultatul a 12 ani de cercetare. Se compune din pasta de diamant si are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, arată într-un timp record (doar șase minute) daca  persoana are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Sunt biomarkeri care apar si ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Descoperirea Ralucăi si a soțului ei  a fost recompensată cu premiul PROINVENT, trei medalii de aur si multe premii speciale. internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles si Moscova. De curând, Raluca van Staden a primit vestea că The Analyst o revistă de știință importantă – i-a acceptat publicarea unei lucrări. În Romania, lumea medicală a reacționat la invenția ei: unii au contestat-o, alții au ignorat-o si doar câțiva au aplaudat-o.

Senzorul creat, pe baza markerilor tumorali, detectează apariția celulelor canceroase înainte de a forma o tumoră. Alături de echipa sa, face studiile pre-clinice. A obținut de la oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv. Romania se afla pe primul loc in Europa privind incidenta cancerului de sân si in fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital in ultimele stadii ale bolii.

Foarte interesant și..  Distrugerea planificată a sănătăţii în spatele reţelei de telefonie mobilă 5G

Aparatul Ralucai van Staden ar putea rezolva această problemă. Deja există în lucru unul în miniatură, de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-si verifice singuri, acasă, riscul de  cancer.

Sursa: protv.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.