Connect with us

Din lume

ULURU – stânca roșie din inima Australiei, atrage an de an mii de turiști

Published

on

O regiune stâncoasă aridă a reușit să atragă curioși din întreaga lume. Pentru aborigeni a rămas un munte viu: Uluru, muntele-catedrală. Stanca Ayers  sau Uluru este alcătuită din gresie și  întreg misterul continentului Australia pare a se fi concentrat în stanca roșie.

Uluṟu are o lungime de ca. 3 km și o lățime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălțime de 350 m, fiind înconjurată de dunele de nisip ale deșertului australian. Masivul de gresie are o vârstă apreciată la 800 milioane de ani, fiind situat la o distanță de 340 km de localitatea Alice Springs din Australia.

Uluru se observă la început ca un deal albăstrui, la orizont. Apoi, brusc, îl vezi strălucind, rosu-portocaliu pe cerul de un albastru intens. Pentru australieni, a privi un apus de soare la Uluru a devenit un ritual spiritual. William Christie Gosse a fost primul european care a ajuns la Uluru, in 1873, după un drum care a durat două luni de zile.

El a botezat muntele „stanca Ayers“, dupa Sir Henry Ayers, important om politic australian al acelei perioade. Pentru aborigenii Pitjantjatjara si Yankunytjatjara (populatiile Anangu), Uluru reprezintă o parte a religiei, filosofiei si organizării lor sociale. Considerau Uluru ca parte dintr-o singură forță supremă, Tjukurpa.
La mijlocul anilor ’80, aborigenii au fost recunoscuți ca având drepturi la Uluru, iar tradițiile si obiceiurile lor au fost redescoperite. Zona a fost „curățată“ de invazia civilizației moderne, iar in 1983 s-a construit Yulara – un complex turistic situat la 20 de km de Uluru.

In anul 1985, in cadrul unei ceremonii emoționante, autoritățile australiene au înmânat un titlu de pro­prietate inalienabil populațiile Anangu. Băștinașii, prin reprezentanții lor au semnat un acord care prevedea că Uluru va deveni parc național, sub oblăduire guvernamentala.

Este interesant să mergi pe potecile muntelui Uluru si să asculți poveștile unor Anangu care umbla aproape goi si se hrănesc cu furnici făcătoare de miere.. „Pentru noi, viitorul si trecutul sunt una. Uluru si Kata Tjuta sunt vii si sunt o parte din noi, asa cum si noi suntem, alături de flori si de animale, o parte din aceste locuri. Ele ne dau motivul pentru care trăim – sa fim o parte din armonie. Credința noastră e buna, este așa cum ar trebui sa fie Credința.“, spune un aborigen.

Sursa: descopera.ro

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Din lume

Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

Published

on

By

O publicație online redă mai multe urări pentru Noul An, dintre care le-am selectat pe cele din rândurile de mai jos:

“Viaţa mea ar fi goală fără tine, iar contul meu bancar ar fi plin. Un an nou fericit!”;

“Multă sănătate şi La Mulţi Ani, să ai mai mulţi fani decât duşmani!”;

„Căţeluş cu părul creţ
Să ai jeep-ul în coteţ
Să ai vilă cu piscină
Pe Madonna ca vecină
O lopată pentru bani
La anul şi la mulţi ani!”;

„Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă veselia în casă, bani în buzunar şi poate un Merţan!”;

”Fie-vă verde dolarul,
Şi de whisky plin paharul,
Şi încă unul cu vin,
Pentr-un 2017 plin!”;

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”;

”Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar. Un dar de împărţit cu cei dragi. La mulţi ani şi un an nou fericit!”;

”Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an!”;

”Înainte să mă îmbăt şi să încep să dansez pe mese, permite-mi să-ţi urez La Mulţi Ani!”;

”Prietenilor mei le urez pace, sănătate şi multă dragoste. Glumesc, le urez cât mai puţină muncă şi mulţi bani. La mulţi ani!”;

Lovite-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii / Sa-ti cada in cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulți ani!

”Angelina Jolie, Brad Pitt, Kim Kardashian, Beyoncé, George Clooney şi EU! Oamenii celebri îţi urează La Mulţi Ani!”;

”Fie ca toate rezoluţiile de Anul Nou să dureze la fel de mult ca necazurile! La mulţi ani!”;

”Într-adevăr vei fi mai bătrân, mai plinuţ, dar nu îţi vei pierde din înţelepciune! La mulţi ani!”.
Dintre cele serioase puteți alege:

 “E cumpăna dintre ani! Sa privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, in jos cu înțelegere si in sus cu recunoștință! Speranța ta va deschide poarta spre un An Nou plin de bucurii si împliniri. La mulți ani!”

Îți urez, ție si familiei tale, multa sănătate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sărbătoare sa va aducă numai fericire in casa si familie!

„Un an mai bogat in împliniri, mai înalt in aspirații si plin de succese. La mulți ani!”

„Gânduri bune fug spre voi, sănătate si noroc! Sărbători fericite si un An Nou de poveste! La mulți ani!”

„Gândiți-vă la trecerea dintre ani ca la o poarta. Puteți sa treceți prin aceasta poarta in noul an si sa luați cu voi doar lucrurile si gândurile bune. LA MULTI ANI!”

„Pentru anul ce vine iți doresc: pace in suflet, bucurie fără margini, sănătate cat cuprinde, credința in bine si săruturi o mie!”

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***