Un alt atac cibernetic este în curs. Sute de mii de computere afectate - Infoalert.ro
Connect with us

Din lume

Un alt atac cibernetic este în curs. Sute de mii de computere afectate

Published

on

RECOMANDARE
Foarte frumos! Doi chinezi și un ceh cântă superb un cântec popular românesc

Un nou atac cibernetic de mare amploare afectează sute de mii de computere din întreaga lume în scopul de a crea şi recupera o monedă virtuală fără ştirea utilizatorilor, au declarat miercuri pentru AFP experţi în securitate cibernetică, potrivit Agerpres.

După atacul ransomware WannaCry reperat vinerea trecută, ”cercetătorii de la compania de securitate informatică Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry numit Adylkuzz. Acesta utilizează într-un mod mai discret şi în scopuri diferite instrumentele de piratare recent dezvăluite de către NSA (Agenţia de Securitate Naţională din Statele Unite) şi vulnerabilitatea de acum corectată a Microsoft”, a explicat cercetătorul Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint.

”Nu se cunoaşte încă amploarea pagubelor, dar sute de mii de calculatoare” ar fi putut fi infectate, a declarat pentru AFP Robert Holmes, vicepreşedinte de produs la Proofpoint, care asigură că atacul este ”de anvergură mult mai mare” decât WannaCry.

Concret, acest tip de program maliţios (malware) este introdus în calculatoare vulnerabile graţie aceleiaşi vulnerabilităţi în Windows utilizate de WannaCry, detectată de NSA. Experţii în securitate susţin că hackeri necunoscuţi au profitat de unelte furate de la NSA, în condiţiile în care anumite părţi din ciberarsenalul sofisticat al agenţiei au ajuns pe internet în ultimele luni. Malware-ul creează, în mod invizibil, unităţi ale unei monede nedetectabile, numită Monero, comparabilă cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor câştiguri sunt extrase şi trimise la adrese criptate.

”Deşi mai silenţios şi fără a necesita interfaţă cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acest atac cibernetic îi transformă pe utilizatorii infectaţi în participanţi la finanţarea agresorilor lor”, explică Godier. Compania declară că a reperat computere care au plătit astfel echivalentul câtorva mii de dolari fără ştirea utilizatorilor lor. Potrivit lui Robert Holmes, au mai existat atacuri de acest tip, cu software care creează monedă criptografică, dar niciodată de această amploare.

Lentoarea în funcţionarea computerului este unul din ”simptomele” vizibile ale acestui nou atac ce ar fi putut fi lansat încă din 2 mai sau chiar 24 aprilie şi este în curs de desfăşurare, precizează Proofpoint într-o notă de blog.

WannaCry a afectat peste 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, potrivit lui Tom Bossert, consilierul pentru securitate internă al preşedintelui SUA Donald Trump. Hackerii au exploatat o falie de securitate existentă în cel mai des utilizat sistem de operare din lume: Microsoft Windows. Gigantul software a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilităţii exploatate de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută sub numele de MS17-010, însă numeroase sisteme care nu au rulat acest ”update” nu au fost actualizate şi au devenit pasibile de a fi infectate.

Asaltul cibernetic a constat în infiltrarea de programe maliţioase care au criptat şi blocat accesul la conţinut până când utilizatorii au fost dispuşi să plătească între 300 şi 600 de dolari în monedă virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fişierelor. Propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securităţii cibernetice care a găsit un aşa-numit întrerupător pentru dezactivare.

Sursa: realitatea.net

 

loading...

Din lume

Şoferiță româncă găsită fără suflare în cabina TIR-ului său, în Italia. Avea doar 33 de ani

Published

on

By

RECOMANDARE
Cum ne ferim de pericolele de pe Facebook? Explicațiile unui psiholog

Gabriela Aiban, șoferiță de TIR, a fost găsită moartă, la volan, într-o benzinărie din Italia. Cel mai probabil, victima în vârstă de 33 de ani a făcut un infarct.

Gabriela era din Jibou, județul Sălaj și a fost găsită fără suflare într-o benzinărie din Italia, în cabina TIR-ului său, având capul pe volan. Tragedia s-a petrecut miercuri spre joi, 24 mai, la ora 2:00 noaptea, într-o zonă de serviciu din localitatea Imperia, situată în apropierea graniței cu Franța.

Gabriela Aiban a lucrat timp de 3 ani pe camion pentru o firmă din Ungaria iar din luna septembrie a anului trecut, s-a angajat la o firmă de transport din Baia Mare, de unde făcea expediţii peste graniţă.

Cam aşa s-a întâmplat şi în această săptămână, când şoferiţa româncă făcea un transport în Italia, de unde nu s-a mai întors. Lasă în urma sa două fete de 11 și respectiv 13 ani.

O cunoscută a femeii decedate a făcut un apel umanitar pentru ca trupul neînsuflețit al Gabrielei să poată fi repatriat.

Sub titlul „Un înger a plecat la Dumnezeu!”, Julia Stănescu scrie:

„… Oare să fi fost obosită? Să fi fost ea extenuată? Nu se ştie încă, deoarece se aşteaptă autopsia, dar pentru fetiţe şi pentru toţi cei care o cunosc şi o iubesc, nimic nu mai contează. Ea nu va mai reveni niciodată la fetiţele ei, nu le va mai îmbrăţisa, săruta sau alina. Nimic nu va înlocui mama pe care ele au pierdut-o. Sora Gabrielei o defineşte ca fiind o luptătoare, un om puternic şi plin de viaţă şi care a plecat pe drumuri să îşi ajute familia ca orice alt om care doreşte să asigure un trai decent celor dragi.” scrie în tulburătorul mesaj postat de Julia Stănescu.

Sursa: rotalianul.com

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***