luni, mai 20, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman

Prima luptă cunoscută din lume între un pilot uman și un avion de luptă controlat de inteligența artificială a avut loc în California, a anunțat armata americană, citată de Sky News .

În cadrul unui exercițiu desfășurat deasupra bazei militare aeriene Edwards, cele două avioane de luptă F-16 a zburat cu viteze de până la 1.200 km/h și s-a apropiat până la 600 de metri în timpul luptei aeriene.

Unul dintre avioane avea echipaj uman, în timp ce celălalt avion era o versiune modificată a F-16, numită X-62A sau VISTA (Variable in-flight simulator test aircraft).

În timpul zborului, algoritmul de inteligență artificială se bazează pe analiza datelor istorice pentru a lua decizii pentru situații prezente și viitoare, potrivit Agenției pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), care a efectuat testul.

Acest proces se numește „învățare automată” și este testat de ani de zile în simulatoare la sol, a precizat DARPA, o agenție de cercetare și dezvoltare a Departamentului american al Apărării.

În 2020, așa-numiții „agenți de inteligență artificială” au învins piloții umani în simulări în toate cele cinci confruntări – dar tehnologia trebuia să fie rulată în condiții reale în aer.

Piloți umani s-au aflat la bordul avionului X-62A pentru orice caz de urgență, dar nu a fost nevoie să revină la comenzi în niciun moment în timpul testului, care a avut loc în septembrie anul trecut și a fost anunțat în această săptămână.

Rezultatul reprezintă un „moment de transformare în istoria aerospațială”, a precizat DARPA într-un comunicat.

DARPA nu a dezvăluit ce aeronavă a câștigat lupta.

„Potențialul luptei autonome aer-aer a fost imaginat timp de decenii, dar realitatea a rămas până acum un vis îndepărtat. În 2023, X-62A a spart una dintre cele mai importante bariere din aviația de luptă. Acesta este un moment de transformare, totul a fost posibil datorită realizărilor revoluționare ale echipei X-62A ACE”, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, citat în acest comunicat.

Articolul complet pe G4media.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.