Un MISTER care fascinează omenirea de sute de ani, la un pas de a fi explicat - Infoalert.ro
Connect with us

INFO ȘTIRI

Un MISTER care fascinează omenirea de sute de ani, la un pas de a fi explicat

Published

on

RECOMANDARE
Kap Dwa, mumia misterioasă de peste 3,5 metri, cu două capete, cea mai ciudată descoperire de pe Terra

O sondă a NASA aflată pe orbita Jupiter a început marți să transmită date și imagini obținute în urma celei mai apropiate treceri a unui dispozitiv creat de om pe deasupra Marii Pete Roșii, un survol al furtunii colosale care i-a fascinat pe observatorii de pe Pământ de sute de ani, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Sonda Juno a avut cea mai apropiată întâlnire cu mega furtuna de pe Jupiter luni seară, după ora Pacificului, când a trecut la 5.600 de mile (9.000 km) pe deasupra norilor ciclonului mamut.

Vor trece însă mai multe zile până când datele și imaginile captate de camerele și alte instrumente ale sondei vor ajunge la oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), din Pasadena, California, și mult mai mult până când datele vor fi analizate.

Oamenii de știință speră că exercițiul îi va ajuta să lămurească mistere precum forțele care determină formarea furtunii, cât de veche este, cât de mult pătrunde în atmosfera inferioară a planetei și de ce pare că se disipează gradual.

Astronomii cred și că o mai bună înțelegere a Marii Pete Roșii ar putea oferi indicii privind structura, mecanica și formarea planetei Jupiter.

„Este o furtună mai mare decât întregul Pământ. Se află aici de sute de ani. Vrem să știm cum se produce fenomenul”, a spus Steve Levin, șeful de proiect pentru misiunea Juno la JPL.

Levin a declarat că se crede că furtuna este alimentată de energia emisă din interior de Jupiter, combinată cu rotația planetei, dar mecanismul său precis de funcționare este necunoscut.

Cele mai importante date despre survolul sondei Juno ar urma să provină de la un instrument conceput pentru să sondeze în interiorul Marii Pete Roșii la șase adâncimi diferite, a precizat Levin.

Imensul ciclon este cea mai mare furtună cunoscută din sistemul solar, măsurând 10.000 de mile în diametru (16.000 km) și fiind însoțită de rafale de vânt cu viteze de sute de mile pe oră. Furtuna pare a fi formată dintr-o formațiune sferică roșie, înconjurată de straturi de galben pal, portocaliu și alb.

Marea Pată Roșie a fost monitorizată în continuu de pe Pământ din anii 1830, deși observatorii cred că aceasta ar exista de peste 350 de ani.

Odată suficient de mare pentru a înghiți trei planete de mărimea Terrei, faimoasa furtună de pe Jupiter s-a micșorat în ultimii 100 de ani și ar putea dispărea cu totul în cele din urmă.

Totuși, pata rămâne caracteristica cea mai cunoscută a celei mai mari planete din sistemul solar, un gigant de gaz care are de 11 ori diametrul Pământului și de două ori masa tuturor celorlalte planete din sistemul solar la un loc.

Survolul de luni a Marii Pete Roșii este una dintre cele 12 misiuni de acest tip programate de NASA pentru sonda Juno, care se va apropia din nou de acoperișul de nori al lui Jupiter în luna septembrie.

digi24.ro

loading...

DE ACTUALITATE

Muncești în străinătate și ai copii în țară. Statul român ar putea sa-ți plătească drumul să vii să-i vezi trimestrial

Published

on

RECOMANDARE
Cum ne ferim de pericolele de pe Facebook? Explicațiile unui psiholog

Părinții care lucrează în diaspora ar putea veni trimestrial acasă, pe banii statului, pentru a-și vedea copiii. Proiectul de lege, semnat de liberala Carmen Eleonora Hărău a fost depus la Senat. În prezent, în România sunt 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Potrivit proiectului, banii vor fi dați prin bugetul de stat i se va acorda unui singur părinte, pentru a veni acasă să își vadă copiii.

Potrivit propunerii legislative, statul român asigură, pentru un singur părinte care are copiii în țară, decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, trimestrial, din localitatea unei este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul unității administrativ -teritoriale de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plata, din acel an.

Decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, în maxim trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant, sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei produci dată în fața secretarului unității administrativ teritoriale, în prezența ambelor persoane.

Potrivit inițiatorului, plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și calitatea comunicării.

În majoritatea cazurilor, relațiile copiilor cu părinții plecați se răcesc în timp, această caracteristică menținându-se chiar și după revenirea părinților. Relațiile copiilor cu îngrijitorii nu sunt suficient de apropiate. De multe ori, aceștia nu reușesc să răspundă necesităților copiilor de suport moral, din cauza vârstei înaintate și a stilului de comunicare, spune senatoarea PNL.

Aceasta mai arată că acei copii rămași fără îngrijirea părinților preferă comunicarea în grupuri mici de semeni, de obicei care au aceeași experiență de despărțire de părinți. Ei sunt preocupați de găsirea unr persoane de încredere, cu care ar putea discuta diverse lucruri care îi înteresează, inclusiv subiecte intime.

După plecarea părinților, activitatea școlară a copiilor suferă schimbări. În majoritatea cazurilor, randamentul școlar scade din cauza absenței suportului și încurajării din partea părinților.

În plus, majoritatea copiilor își imaginează viitorul alături de părinți, dincolo de hotarele țării, iar optimismul lor în privința continuării studiilor este determinat de posibilitățile materiale ale părinților, decât de aspirațiile lor.

Potrivit statisticilor prezentate de parlamentarul PNL, în România avem în acest moment un total de 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Datele vin de la Ministerul Muncii și Justiției sociale.

Dintre aceștia, 19.650 de copii rămași acasă au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 64.642 de copii provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în diaspora și 13.353 de copii rămași acasă provin din familii în care părintele unic susținător este plecat.

Carmen Hărău precizează că, dacă investitorilor străini li se asigură tot felul de facilități, consideră că statul poate sprijini și părinții plecați la muncă în străinătate, să vină să își vadă copiii, trimestrial, rezolvând astfel în primul rând problemele afective ale copiilor și implicit ale viitorului societății noastre.

RECOMANDARE
Veste excelentă pentru românii din străinătate: pot solicita pensie după doar un an de muncă în statul respectiv

Aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale.

Cifrele Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că România are a doua rata a migrației după Siria, o țară măcinată de un război civil în ultimii șapte ani.

Citeste mai mult pe RomaniaTV

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***