Connect with us

Diverse

Un MISTER încă nedezlegat. De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie, dacă Iisus Hristos nu s-a născut în această zi?

Published

on

Potrivit tradiției populare, Crăciunul se sărbătorește pe 25 decembrie pentru a celebra nașterea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, nu există nicio consemnare în Biblie sau într-o altă sursă istorică ce sugerează că Mântuitorul s-a născut cu adevărat la această dată.

Acest lucru ridica o importantă întrebare: de ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie?, scrie Ancient-Origins

De fapt, alegerea acestei date își are rădăcinile în tradițiile persane și păgâne. Enciclopedia Catolică admite că „nu există nicio luna din an stabilită de autorități pentru nașterea lui Iisus”.

Cu toate acestea, sunt mai multe motive care sugerează că Iisus cel mai probabil nu s-a născut în decembrie.

Primul argument provine din Evanghelia după Luca 2:8, unde se precizează că în momentul nașterii lui Iisus „în ținutul acela erau păstori care stăteau pe câmp și-și păzeau turma făcând noaptea strajă”.

Mulți savanți sunt de acord că acest fapt ar fi fost improbabil în luna decembrie, când păstorii și-ar fi ținut turmele la adăpost în timpul lunilor friguroase de iarnă.

Al doilea argument pe care îl găsim în Biblie este acela ca Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra cu ocazia recensământului român (Luca 2:1-4). Cu toate acestea, în acele vremuri asemenea proceduri nu au avut loc iarna, când temperaturile scădeau frecvent sub limita înghețului, iar drumurile erau într-o stare precară.

Sărbători păgâne

Așadar, cum pare improbabil ca Iisus să se fi născut pe 25 decembrie, se pune întrebarea logică de ce sărbătoarea Crăciunului se ține la această dată. Răspunsul ne duce înapoi spre sărbătorile romane păgâne ale solstițiului de iarnă.

Două sărbători au avut loc, în special, în jurul datei de 25 decembrie-Saturnalia și nașterea zeului Soarelui, Mithra (conform Enciclopediei Catolice).

Saturnalia începea pe 17 decembrie, iar mai târziu ea s-a extins cu festivități până pe 25 decembrie.

Adepții cultului lui Mithra, care a devenit popular printre militarii din Imperiul Român în secolele I-IV d.Hr., se crede că au sărbătorit nașterea sa pe 25 decembrie.

Fuziunea pagano-creștină

RECOMANDARE
Stephen Hawking: „Raiul nu există. Este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

După ce regele Constantin s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea d.Hr., a fost o adevărată provocare pentru el să convingă un popor de păgâni să îmbrățișeze această credință.

Prin urmare, se poate să se fi decis ca nașterea lui Iisus să se sărbătorească într-o dată care avea deja o semnificație sacră.

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Diverse

Stephen Hawking: „Raiul nu există. Este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

Published

on

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, omul de ştiinţă Stephen Hawking a împărtăşit gândurile sale despre moarte.

Credinţa în rai sau în viaţa după moarte este doar o poveste necesară oamenilor care se tem de moarte, afirmă Stephen Hawking. Cel mai cunoscut om de ştiinţă din Marea Britanie a declarat că nu există nimic dincolo de momentul în creierul «pâlpâie» pentru ultima dată.

Hawking a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală la vârsta de 21 de ani, o boală incurabilă. Doctorii nu se aşteptau ca acesta să trăiască mai mult de câţiva ani de la apariţia primelor simptome.

„De 49 de ani trăiesc cu perspectiva unei morţi timpurii, aşa că nu mă tem de moarte. Dar nu mă grăbesc să mor, mai am atâtea de făcut până atunci”, a declarat el.

„Privesc creierul ca pe un computer care va înceta să funcţioneze atunci când componentele sale se vor strica. Nu există rai sau viaţă după moarte pentru computere. Aceasta este doar o poveste pentru oamenii ce se tem de întuneric”, a adăugat Hawking.

Ultimele comentarii făcute de Hawking sunt mai incisive decât afirmaţiile făcute în cartea publicată de el 2010, The Grand Design, în care acesta susţinea că nu este nevoie de un creator pentru a explica existenţa universului. Cartea a provocat o reacţie din partea unor lideri religioşi, printre care şi Marele Rabin, Lord Sacks, care l-a acuzat pe Hawking de „erori elementare de logică”.

Hawking respinge noţiunea de viaţă dincolo de moarte, subliniind necesitatea de a ne îndeplini potenţialul nostru pe Pământ printr-o bună utilizare a vieţii noastre. Întrebat cum ar trebui să trăim, Hawking a răspuns: „Trebuie să căutăm cea mai mare valoare pe care o putem obţine din acţiunile noastre”.

Întrebat dacă existenţa oamenilor se datorează exclusiv norocului, fizicianul a explicat: „Ştiinţa prezice că mai multe tipuri de universuri vor fi create spontan din nimic. Este o chestiune de şansă că ne aflăm în acesta”.

Celebrul fizician britanic s-a stins din viaţă pe 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani, în locuinţa sa din Cambridge. Potrivit familiei, cel care a revoluţionat gândirea ştiinţifică şi filosofică din ultimii 50 de ani, a murit împăcat, în somn. Omul de ştiinţă comparat cu Einstein şi Newton suferea de scleroză amiotrofică laterală, boala care l-a paralizat şi i-a răpit capacitatea de a vorbi. Dar suferinţa nu l-a împiedicat să desfăşoare o activitate ştiinţifică extraordinară

RECOMANDARE
Decizie istorică luată de preoți. " Fără coroane la înmormântări. Mai bine un plic cu bani"

Sursa: descopera.ro

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***