vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Un afacerist vrea să schimbe clima. Vrea să aducă un aisberg din Antarctica până în deşert

Un om de afaceri din Emiratele Arabe Unite vrea să “remorcheze” un aisberg din Antarctica în Golful Persic, informează Euronews. Abdulla Alshehi crede că un bloc masiv de gheață care ar pluti în apropierea coastei Emiratelor Arabe Unite ar asigura mai multă apă potabilă.

Într-un interviu pentru televiziunea Euronews, Alshehi – care este manager general al National Advisor Bureau Ltd., a răspuns la câteva întrebări despre acest proiect. De șase ani, ambiția antreprenorului inventator a fost să găsească o modalitate prin care să transporte un iceberg din Antarctica. Călătoria, care ar urma să dureze în jur de 10 luni, va asigura transportul blocului de gheață până în Golful Persic, la 3 km de Fujairah, pe coasta Emiratelor.

Aisbergul va fi selectat cu ajutorul unui satelit și ar trebui să aibă o întindere de 2 km și o înălțime de 500 de metri. O centură de metal ar urma să fie folosită pentru a preveni distrugerea blocului de gheață în timpul călătoriei către deșert. Chiar și așa, inițiatorul proiectului se așteaptă ca icebergul să piardă în jur de 30% din masă pe drum. Alshehi se așteaptă ca misiunea de a aduce un iceberg în Emirate să coste undeva între 100-150 de milioane de dolari.

Care este scopul acestui proiect?

Asigură apă potabilă în deșert. Din cauza mediului arid, Emiratele Arabe nu au prea multe surse de apă potabilă. De aceea, țara consumă în jur de 15 procente din totalul apei desalinizate din lume.

Omul de afaceri Alshehi crede că ideea lui va oferi o soluție pentru a rezolva această criză, oferind apă potabilă proaspătă pentru un milion de oameni, timp de cinci ani. El spune, de asemenea, că soluția propusă de el este cea mai ieftină din toate celelalte inițiative care se discută în acest moment.

“Va fi mai ieftin să aducem aceste blocuri de gheață și să le utilizăm pentru apă proaspătă, decât să scoatem sarea din apa de mare. Desalinizarea presupune costuri imense”, a spus Alshehi.

Scade impactul desalinizării asupra mediului. Alshehi spune că găsirea unei alternative la desalinizare va avea un impact pozitiv asupra mediului. “Desalinizarea apei din mare duce la creșterea concentrației de sare în apa rămasă, generând moartea peștilor din Marea Arabiei. Așadar, credem că proiectul cu aducerea blocurilor de gheață va fi mai prietenos cu mediul și va ajuta la salvarea vieții marine”, a explicat omul de afaceri. Celor care susțin că aducerea unui bloc de gheață din Antarctica, pe fondul schimbărilor climatice, nu este cel mai bun lucru pentru mediu, antreprenorul le spune că deja au fost făcute teste, iar impactul asupra mediului și asupra ecosistemului este minim.

Foarte interesant și..  Așa trebuie să ne comportăm cu cei care își bat joc de bunul simt. Ce pățește o femeie care mănâncă semințe în tren - video

Ploaie în deșert. Potrivit lui Alshehi, un iceberg care plutește în largul Emiratelor ar putea să genereze mai multă ploaie în deșert, ceea ce ar fi în beneficiul agriculturii. “Este de așteptat ca prezența unor blocuri de gheață în regiune să schimbe clima, pentru că aceste corpuri reci vor atrage norii care se mișcă în Marea Arabiei spre centru. Odată aduși în centru, acești nori vor genera mai multe ploi în regiune”, a spus Alshehi.

Creșterea veniturilor din turism. În cele din urmă, omul de afaceri consideră că prezența unor iceberguri în deșert ar fi suficient de inedită pentru a atrage foarte mulți străini, ceea ce va mări și veniturile din turism ale țării. Blocul de gheață ar urma să fie plasat în largul Golfului, unde temperatura medie anuală este de 26 de grade Celsius, iar împiedicarea topirii rapide a gheții va fi o provocare uriașă. De aceea, colectarea apei potabile trebuie începută imediat ce icebergul sosește în Golf.

“Vom începe colectarea imediat și ne așteptăm să dureze două sau trei luni”, a spus Alshehi. După aceea va urma un proces de încetinire a topirii gheții. “Icebergul va fi adus în perioada iernii în Emirate, pentru a împiedica topirea masivă. Totodată, acesta va fi amplasat la o adâncime de peste 300 de metri, unde apa este mai rece”, a adăugat omul de afaceri.

Alshehi nu este primul care vine cu ideea colectării de apă potabilă în deșert dintr-un iceberg. Un proiect similar a fost gândit de o echipă de cercetători francezi, în Arabia Saudită, în 1975, dar a fost abandonat după doi ani din cauza limitărilor tehnologice. De altfel, Alshehi spune că si ideea lui a pornit tot de la acest proiect.

Inițiativa a fost o surpriză pentru mulți din comunitatea locală și din lume. Criticilor care spun că n-o să meargă, omul de afaceri le răspunde: “Este un șoc pentru toată lumea și, desigur, este o provocare extraordinară. Dar, cu ajutorul tehnologiei de astăzi, credem că vom reuși.”

sursa incont.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.