sâmbătă, iulie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Preot român își dă demisia din Biserică. „Dumnezeu pe care l-am slujit atâția ani, nu există” – Afirmația năucitoare cutremură Biserica ortodoxă

Un tânăr preot, doctor în teologie și profesor de Seminar, se rupe de biserică și deschide o dezbatere îndelung ocolită: decalajul uriaș dintre biserică și societate.

Într-un interviu acordat pentru recorder.ro (urmăriți video mai jos) acesta crează un adevarat cutremur în Biserica Ortodoxă. Preotul demisionar, Ilie Toader din Buzau, doctor in teologie  a publicat si cartea „Spovedania unui preot ateu” , sub pseudonimul Ion Aion.

Obișnuită să jongleze cu scandaluri sexuale și acuzații de corupție, Biserica se află acum în fața unui caz care nu mai poate fi rezolvat cu sancțiuni și comunicate de presă. Pentru prima dată în istoria ei recentă, un om din interior face un pas în față și ridică problema unui blocaj ideologic în care se găsește Biserica Ortodoxă Română.

Ilie Toader (37 de ani), preot cu o reputație ireproșabilă, doctor în teologie și asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, renunță la statutul de cleric al BOR și la toate privilegiile aferente și declară răspicat că sistemul religios pe care l-a servit vreme de peste un deceniu se află într-o mare derivă.

Ilie Toader, care timp de 11 ani a slujit la mai multe parohii din județele Buzău și Vrancea, a renunțat la preoție în luna aprilie a acestui an. Ultima lui predică rostită în biserică (fragmente din ea puteți asculta aici) este năucitoare ca o sinucidere în direct.

Preotul își anunță enoriașii că nu mai poate îmbrăca haina preoțească, iar la finalul predicii este aplaudat de enoriași. După acest moment Ilie Toader și-a dat demisia, a rupt orice legătură cu Biserica și, sub pseudonimul Ion Aion, a publicat „Spovedania unui preot ateu”. Citește articolul complet pe recorder.ro. 

Articole asemănătoare

8 COMENTARII

 1. Si asta este inceputul Ortodoxia este in pericol ,a Protestat si ,comentat cu asprime mai ceva ca in Enchizitie ,daca ar detine puteri absolute sigur ca ar face si crime CAND colo ei sunt Catelusi care au bagat primi botul in oala cu untura ,chear la ei pe batatura OARE asu gandit macat o secunda ca GAY sunt cu mult mai civilizati de cat Preotimea ces ia Patrafirul in cap si se lasa masati la cele lumesti Am multi prieteni care au slujit biserica ,ca si clopotari sau cantareti,si fara rezerve imi povestea ca A munci pentru biserica trebuie sa fi si tacut secretoman si ,la Egzaminarea penisului de catre sfintia sa paroohul trebuie sa fi bine dotat.

 2. Domnule Ilie Toader ,adevarul este ca dumnezeul pe care l-ai slujit nu este adevaratul Dumnezeu care a creeat universul,pe om dupa chipul si asemanarea Lui. Doctrina religiei ortodoxe sa departat mult de Cuvantul viu a Lui Dumnezeu ,prin continuarea ;sfintei traditii; ceea ce au adaugat oamenii ,dupa scrieriile apostolice ceea ce este o denaturare de la adevarul Bibliei ,Cuvantul Lui Dumnezeu.Apostolii nu au scris ceea ce contine ;traditia; ci dupa ce sa scris Biblia ,asa numiti ;parinti ; ai Bisericii sau ridicat si au adus in crestinism multa erezie,ceea ce contine sfanta traditie;inchinarea la icoane,semnul crucii,inchinarea la fecioara Maria,inchinarea la sfinti,la oasele moastelor,mantuirea prin fapte bune s.a.Domnule dvs. ati slujit o doctrina nebiblica,fara adevar,fara viata din Duhul Sfant,fara nastere din nou.Cuvantul Lui Dumnezeu este Duh si viata,Cuvantul transforma vieti pacatoase si releva o relatie cu Tatal prin Fiul Lui Dumnezeu.Hristos a spus;Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata,nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. Ve-ti cunoaste Adevarul si Adevarul va va face liberi.Dumnezeu a imputat omului pacatos care se pocaieste Neprihanirea Lui Hristos.Datorita jertfei de pe cruce ,a sangelui varsat ce ne-a achitat toata datoria pacatelor,crestinul autentic traieste prin neprihanirea Lui Hristos.Sangele Lui ne curateste de orice pacat si nimic altceva nu poate inlocui doctrina mantuirii prin credinta in IIsus Hristos. Traiesc aceasta expierenta a adevarului ;Evanghelia este puterea Lui Dumnezeu pentru mantuire pentru cel credincios.In urma propovaduirii Evangheliei cine crede si se boteaza va fi mantuit iar cine nu va crede va fi osandit. Exista viata dupa moarte,exista rai si iad ,Biblia ne spune,experientele ce le-au avut oamenii cu moarte clinica care au vazut raiul si iadul . Realitati pe care ni le arata Sfanta Scriptura si muribunzii care au vazut lumea de dincolo. Crede in Domnul Iisus si vei fimantuit. Te rog nu te duce la pierzarea vesnica in chinul focului care niciodata nu se stinge ,intoarcete la Dumnezeul Bibliei,Creatorul si Judecatorul lumii.Caci omului ii este randuit sa moara o singura data iar dupa aceea vine judecata. Citeste Biblia ,roagate ca Dumnezeu sa-ti dea credinta mantuitoare.Iacov spune ca si dracii cred si se infioara dar ei nu pot fi mantuiti.Dragostea Lui Dumnezeu ni sa aratat prin Fiul Sau;Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat a dat pe singurul Lui Fiu ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica . Duhul Sfant sa-ti strapunga inima ,accepta singura salvare primeste-l pe Domnul Hristos ,nu o religie,pocaieste-te, fii botezat in numele Tatalui, Fiului si a Duhului
  Sfant . Aceasta promisiune este pentru tine si toti preotii ortodocsi .pentru toate generatiile de oameni.

 3. Vorbiti atat de frumos, si chiar mi a venit sa plang, de fapt am lacrimat, sincer, cand mI-ați vb. despre neputința de ați salva propriul copil….era cat pe ce sa va dau dreptate….sincer, uitasem prin ce am trecut….nu pot uita ca o durere de şale de cca 2 ani de zile mi a trecut dupa ce am citit acatistul sf nectarie la 12 noaptea si apoi am cerut sa nu ma mai doara, si de a doua zi de dimineata nu am mai avut nimik….si au trecut ani de atunci…nu pot uita cat de mult m-a ajutat acatistul sf. Mina…..iar in prezent rugaciunea , acatistul meu preferat de cateva zile, este acatistul Lui Dumnezeu…..prefer sa cred…..mi s a aratat prin acestea ca trebuie sa cred…adevarul

 4. Domnule Ilie Toader,pot spune sincer că am rămas uluită de ceea ce ați spus.Îmi doresc mult să putem comunica.După mine aș vrea să împart chestiunea în discuție în trei părți:Se pare că problema a apărut în primul rând din cauza neîncrederii în Biblie,apoi studiile din limba greacă și cele din America, apoi ipocrizia bisericii.Am apreciat mult sinceritatea dvs.,dorința de a căuta adevărul,empatia ce o aveți față de oameni și suferințele lor.Cu privire la Biblie.Se pare că studiile care se fac la Teologie nu ajută prea mult.În primul rând în Biblie nu se spune despre ”o mușcătură din măr” nu există cuvântul măr…Luat așa sigur că orice om rațional va spune e o legendă ,un mit, o nedreptate chiar. Relatarea biblică vorbește despre faptul că Dumnezeu a creat toate lucrurile perfecte,inclusiv omul(Geneza 1:31) căruia i-a dat în stăpânire creația de pe pământ și de care trebuia să aibă grijă,să extindă paradisul pe măsură ce se înmulțeau.Pt a se achita de această responsabilitate omul trebuia să trăiască mult și pt a-i da viață veșnică omul trebuia să treacă un test al ascultării.Apoi Dumnezeu a hotărât că omul nu va trăi veșnic din cauza neascultării sale.Deci nu mușcătura i-a adus moartea ci neascultarea de care a dat dovadă unindu-se în rebeliune cu Satan Diavolul,ceea ce de fapt i-a adus și imperfecțiunea. Cu această ocazie s-a iscat o controversă universală pe care Dumnezeu trebuia să o rezolve în timp. Însă tot atunci Dumnezeu a găsit soluția Geneza:15 vorbește despre o seminție ce va zdrobi capul Șarpelui.Profețiile următoare au dus la descoperirea acestei seminții.Era vorba despre Cristos.Cu privire la Scripturile ebraice (Vechiul testament) la evoluția speciei umane,la contradicțiile aparente e mult de argumentat și nu avem spațiu.Pt cei ce o studiază din perspectivă spirituală și nu cu spirit cinic, critic, le va veni mult mai ușor să înțeleagă că este o carte de folos pentru instruire și îndreptare(2Timotei 3:16,17)Este o carte exactă dpv istoric,geografic ,științific, cu legi morale și spirituale curate,deosebite de alte popoare închinătoare la idoli,iar în ce privește lucrurile ce par imposibile,la Dumnezeu totul e posibil pt că el poate face orice nu este din carne ca noi,nu depinde de timp ți spațiu el a adus animalele la Noe din care a luat perechi și le-a băgat în corabie…
  În ce privește frângerea pâinii; Isus a instituit comemorarea morții sale cu ajutorul unor simboluri,pâine și vin, nu ruperea pâinii în sine.Ei erau la masă și sărbătoreau Paștele evreiesc (ieșirea din Egipt)Pe masă aveau miel pascal,pâine nedospită sau turte,și vin.A luat din ceea ce era pe masă și le-a dat ucenicilor și le-a vorbit despre un legământ nou.
  În ce privește ipocrizia din ierarhia ortodoxă ,cheltuielile inutile,etc se întâlnesc și în alte religii.În Apocalipsa cap 17 și 18 religia pe plan mondial este văzută ca o prostituată,numită Babilon, din cauza idolatriei și confuziei care o creează în mintea oamenilor.Este condamnată la distrugere din cauza crimelor a vărsării de sânge nevinovat și a luxului nerușinat.Nu-i așa că vi se pare corect ca Dumnezeu să ia măsuri cu această prostituată?
  În concluzie vă dau dreptate dacă religia (în general)v-a dezamăgit.Rolul conducătorilor spirituali e cu totul altul.La teologie se predă teorie,nu credință.Credința se naște în inimă în urma auzirii,(Romani 10) a cunoașterii exacte ,a experienței personale cu Dumnezeu și trebuie cultivată și păstrată,nu pierdută după citirea unor lucrări omenești oricât de bine argumentate ar fi ele.
  Sunt de acord cu dvs în multe din cele ce ați spus,dar cu privire la Biblie tb să vă mai revizuiți pdv.Nu veți pierde nimic.Mai recitiți-o poate timpul și evenimentele vă vor demonstra mai multe,mai ales dacă ținem seama de faptul că nu sunteți un ateu convins.

  • Doamna sincer si fara sa va suparati: aiuriti mult pe tema bibliei.
   Aveti propria dvs interpretare despre anumite versete, adica exact crestinismul ala facut dupa ureche.

   Biblia este o carte care reflecta exact cunostiintele si moralitatea celor ce au scris textul.
   Dpdv literar aceasta este inspirata din literatura anterioara…aici este adevarul. Este doar o carte de povesti.

   Cand spuneti ca biblia este o carte exacta dpdv stiintific, istoric si geografic, sincer va faceti de ras. Va arati ignoranta.
   Dpdv stiintific avem demonstrata Evolutia care nu stiu cum sa ca zic dar pune biblia pe butuci.
   Nu, biblia nu este deloc stiintifica, geografica mai deloc, iar istoric foarte putin adevarata.
   Nici nu a fost scrisa ca si carte istorica ci ca o carte de credinta in care au avut loc cam tot ce stiau oamenii aia.

   Potopul lui Noe este o incercare de adaptare a Mitului lui Gilgamesh ( care a fost scris cu mult inaintea „potopului biblic”)
   Apropo, doar nu credeti ca a existat!? Nu de alta dar avem civilizatii intregi care erau in plina ascensiune…si ei nu stiau de ex ca a fost potop.

   Educati-va.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.