marți, mai 30, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Un preot român ne arată prin ce capcană trec românii care postesc și se se spovedesc

„Mulţi creştini nu merg să se spovedească pentru că „nu au postit în prealabil” Aceasta este o mare înşelare a diavolului. Ca să te spovedești NU e nevoie să postești. La spovedanie venim atuni când suntem cei mai mari păcătoşi, nu atunci „când postim”.

La spovedanie venim ca fiul risipitor din Evanghelie, după ce am cheltuit averea noastră cu curvele, devenind sclavii patimilor, atunci trebuie să venim la spovedanie, când am ucis, când suntem în negura păcatului, atunci trebuie să venim la spovedanie”, a spus preotul, Matei Vulcanescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, citat de dcnews.ro

„Spovedania nu e o formalitate pentru care ar trebui să îndeplinim un „ritual al unui post”. La spovedanie venim atunci când urlăm de durere, cu mâinile pline de sânge de om pe care l-am omorât, la spovedanie venim mânjiţi de curvii, la spovedanie venim târându-ne şi mirosind a băutură şi ţigări, sau înțepați cu ace de heroină.

La spovedanie nu se vine pentru că postim, la spovedanie se vine tocmai pentru că nu postim, tocmai pentru că suntem departe, pentru că ne chinuie patimile şi poftele şi vărsăm înaitea duhovnicului toată murdăria, ca Maşina de Spălat Duhovnicească să înceapă să funcţioneze şi să spele tot ce mărturisim cu părere de rău, cu sinceritate şi fără ruşine.

Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu.

Articole asemănătoare

20 COMENTARII

 1. nu avem nevoie de binecuvatarea preotului ,spovedania cum si multe alte practici ale bisericii sunt o mare minciuna. acatistul in sine este un act de vrajitorie.

 2. ba ramona NU STII CE VORBESTI ,ia mergi la preot si te spovedeste pe bune de toate pacatele sa vezi cum te simti – parca ai trecut intr-o fantana si toate greutatile, gandurile rele , durerile si tot cei rau a ramas in apa , spovedania te curata

 3. preotul NU are nici-o putere sa spele pacatele, sau sa dea metode de vindecare, este o minciuna mare ca „fara el nu se spala pacatele”, preotul are doar datoria de a fi un indrumator al omului care se simte impovarat, catre Christos, Fiul lui Dumnezeu, care NUMAI El, poate spala pacatele si poate vindeca !!! Mai oameni buni, suntem in nestiinta tocmai din cauza ca nu ne informam, si singura Sursa de informare este Biblia … primul nostru pacat este ca ne numim crestini dar habar nu avem de principiile crestinismului, de fapt nici nu stim de la ce vine numele de crestin …

  • Și cum rămâne cu ce spune Sf. Scriptura în Sf Ev de la Matei 18:18 „Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer.” sau „Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” Ioan, 20, 22-25. Dumnezeu iartă păcatele prin preot. Venind la scaunul spovedaniei și după o mărturisire curata, cu părere de rău pentru păcatele săvârșite, prin rugăciunea pe care o rostește preotul se primește dezlegarea păcatelor și Iertarea acestora. Dar aceste lucruri le înțeleg și le simt numai cei care merg la spovedit. La fel se întâmplă și cu postul, la fel și cu rugăciunea le înțeleg și le simt doar cei ce le practica….. numai asa reușim sa-l cunoaștem mai bine pe Dumnezeu, numai asa îl înțelegem mai bine pe Dumnezeu, numai asa facem fata ispitelor, numai asa ni se întărește credinta, numai asa…. ne îndrăgostim de Dumnezeu

 4. E usor sa judeci pe altii….e usor sa condamni!Dar cat de greu e sa inveti sa-ti privesti sufletul in tacere si apoi sa incerci sa-l asculti!Vei fi uimit de cat de multe are sa-ti spuna!
  El, sufletul tau iti va arata „”calea”” ce o ai de urmat, spre lumina adevarului sfant……….doar credinta in adevar, frumusete, dreptate iti va putea da raspuns ce anume este adevar din toate cele si ce e bine de facut!
  Important insa este ….ca in tot ceea ce faci sa iti asculti sufletul si sa ai incredere in el…pt ca e singurul care ne apartine!

 5. daca nu stii ce e ala acatist nu mai vb. Da am inteles ceva … ca sar face anumite treburi cu acele acatiste dar nu fara ajutorul unui preot care are tupeul sa citeasca acel acatist. Am pe cineva care a scris un acatist strimb spre a face rau unei persoane dar preotul a fost unul din cei drepti cu devotament fata de enoriasi ,,si a poftit acea persoana afara din biserica pentru ca asa ceva nu se face . MUMAI UN PREOT ORB POATE DA CITIRE LA ASEMENEA ACATIST.

 6. Da Parinte, este adevarat ceea ce spuneti, la fel stiu si eu. Mai stiu insa ca nu se da impartasania asa, oricum, adica doar daca te spovedesti. Trebuie sa nu fii pacatos, mai precis, sa postesti chiar si o scurta perioada de timp, sa nu traiesti „in preacurvie”, adica daca traiesti cu cineva fara a fi cununat in biserica impartasania nu ti se cade, cel putin asa mi-a spus Parintele bisericii mele, si nu de acum, am o oarecare varsta. Am respectat intotdeauna povata Dumnealui insa am o durere in suflet ca nu ma pot impartasi, si ca mine cred ca sunt foarte multi, nu, nu este o scuza insa viata ne mai aduce si in aceasta faza, in care din motive obiective nu toti se pot casatori in biserica!

  • Da doamna dar aceste motive obiective ar putea face diferența ca „în ceea ce te găsește moartea vei fi judecat”.Aceste motive obiective ar fi trebuit discutate și pus de.acord înainte de începerea relației când stabilești prioritățile personale sufletești în care cel de lângă tine dacă te poate ajuta bine dar dacă nu sa nu te duca la iad și pe tine și pe el.

 7. Pentru toti comentatorii:
  – preotii sunt oameni, cu calitati si defecte;
  – sunt slujbasi ai unui sistem organizat, destinat producerii de putere;
  – vor urma directive de la esaloane superioare;
  – prin intermediul „tainei spovedaniei” vor obtine informatii personale despre voi, le vor centraliza si le vor folosi cand este nevoie (nevoia lor);
  – nu sunt entitati divine, ci simple elemente ale unui sistem interesat de acaparare de putere, influienta si bogatie;
  – vor face orice le sta in putinta sa isi pastreze privilegiile obtinute istoriceste (sub semnul Domnului) si -mai mult decat atat- sa-si adjudece noi privilegii;
  – se implica -sub semnul Dumnezeirii- in toate aspectele importante ale vietii: nastere, casatorie, educatia copiilor, moarte, revendicandu-si statutul de implinitori ai vointei Domnului pe pamant;
  – solicita din partea comunitatii diferite atitudini pe care ei insisi nu le pretuiesc si nu le pun in aplicare;
  Si mai sunt multe de spus dar sigur voi starni reactii de combatere vehementa, fara argumente logice.
  Deci ma opresc, considerand ca Dumnezeu ne-a creat (si in mod automat ne-a dotat) pentru singurul scop de a explora si cunoaste „lumea”, universul in care traim. In opinia mea El se bucura mult mai mult cand „o furnica” creata de el descopera o noua lege a firii creata de el decat atunci cand furnica miorlaie si se vaita ca toate sunt atat de greu de descifrat si Il solicita mereu si pentru cerle mai insignifiante „probleme” pe care le intampina, cum ar fi: „De ce, Doamne, sunt constipat?”

 8. ”Fara el pacatele nu se iarta”- serios ? In cazul asta ce ne-am face fara preoti ?? Am muri neiertati de pacate ? Sa fim seriosi. Dumnezeu si Iisus Hristos incurajeaza comuniunea directa cu El, intr-un colt al camerei, singur doar cu gandurile.. Nu este nevoie de mesageri ca sa ne fie iertate pacatele.. nu sunt impotriva religiei, dar incercati sa le aduceti oamenilor lumina in viata cu adevarat, nu va credeti niste mici dumnezei pentru ca nu sunteti, sunteti niste pacatosi, poate mai pacatosi ca noi ?? de ce sa ma impartasesc unui pacatos, care fara sa realizeze, psihologic vorbind, isi face o parere si judeca fara sa vrea.. Tot ceea ce faceti voi este sa jucati la psihicul oamenilor si doar pentru ca aveti un interes, acela de a va cunoaste oamenii cat mai bine si de a sti cum sa ii faceti sa o ia in directia dorita.. voi trebuie sa fiti transmiteti mai departe lumina lui hristos, dar nu o faceti, drept urmare ca la nivelul opiniei generale sunteti considerati niste vicleni, farisei si oameni care doresc sa-si impuna respectul si sa li se pupe mana.. Nu sunt impotriva credintei, are un fundament foarte bun, chiar citesc despre religie, dar fratilor nu fiti orbi, deschideti ochii si lucrati la relatia voastra personala cu Dumnezeu, rostiti ceea ce simtiti in singuratate si intr-un colt al camerei unde sa fiti doar voi si Dumnezeu, nu va ma duceti la acesti intermediari care sunt la fel si poate mai pacatosi decat voi.. Un ”bolnav” nu poate vindeca un alt ”bolnav”, doar Iisus o poate face, medicul nostru.

  • Da? Atunci Isus la cina cea de taină de ce a spus
   Luați Duh Sfânt și mergeți și propavaduiti Evanghelia, cărora le veți ierta păcatele iertate vor fi iar celora care le veți ține ținute vor fi
   Și să faceți aceasta până la venirea Mea

 9. Of, of,of… Frații mei, cum puteți sa dați cu bată intr-un alt seamăn ca voi ?!
  Este o Taina mare hirotonirea unui preot, care se petrece între om si Dumnezeu. El se atinge cu mâinile de Trupul si Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
  Preotul, la momentul spovedaniei este martorul tău in fata Lui Dumnezeu. El cu adevarat iartă păcatele, caci Dumnezeu de aceea a dat aceasta putere preoților, caci, citind Sfânta Scriptura ce zice ? Ca le-a dat lor putere(Sfinților Apostoli) sa dezlege neputințele oamenilor, si cel puțin din câte știu eu, puterea aceasta a fost împărtășită mai departe prin Sfinții Apostoli. Si da, multă dreptate are acest preot caci la o spovedanie alergi din cauza apăsării anumitor neputințe sufletești. Dar, in același timp nici cei care spun sa postești 3,4,5 etc. zile nu fac o greșeala. De ce ? Pentru ca in post si rugaciune se deschid ochii sufletului si vei vedea mult mai bine cine ești. Eu, cu mintea mea de om, nu cred ca fac vreo greșeala nici cel care postește, nici cel care nu posteste, dar este o așa de mare prostie sa crezi ca te duci in colțul camerei precum am citit, si te spovedești Lui Dumnezeu..dar, prostia care e ? Tu ce doctorie ii dai sufletului tău, tu care ești plin de toată amărăciunea vieții si plin de păcate ? Esti tu un indrumator al propriei neputințe ?! Stim bine ca nimeni nu se poate îndruma singur…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.