Un român și-a TUNAT Dacia 1300, dotând-o cu 7 roți și un plug pentru arat - Infoalert.ro
Connect with us

INEDIT news

Un român și-a TUNAT Dacia 1300, dotând-o cu 7 roți și un plug pentru arat

Published

on

RECOMANDARE
Caută prin sertare monede vechi de 100 de lei cu Mihai Viteazul. Poți primi pe fiecare între 100 și 200 de lei

Constructorul ei este Moise Davidas un fost maistru mecanic, de 67 de ani, acum pensionat în Ampoita, judetul Alba. Dupa pensionare, fiind obisnuit cu activitatea, pe lânga muncile câmpului si ale gospodariei, nu a renuntat la dragostea sa pentru motoare. Si atât de mare s-a dovedit pasiunea sa pentru mecanica auto încât a inventat un nou tip de masina.

O inventie pe care a facut-o, dupa cum ne-a marturisit, în special pentru uzul populatiei din zona rurala, constient de dificultatile pe care taranii le întâmpina din pricina lipsei de dotare si a lipsei de fonduri pentru a-si achizitiona utileje. În ce consta inventia sa? Ideea e simpla: adaptarea autoturismului „Dacia”, pe care unii îl cred doar un hârb vechi, inutil si hodorogit, la vremurile pe care le traim, acesta fiind adus cu pricepere la caracteristici multifunctionale, potrivit pentru arat, sapat, transport si turism pe orice tip de teren.

Ideea a prins contur în mintea maistrului Davidas în anul 1995, când a elaborat si proiectul viitorului autoturism „Dacia-cu-sapte roti”. Din pacate, pensionar fiind si cu fonduri limitate (basca exclus prin diferite tertipuri din viata politica, în care ocupa functia de presedinte al filialei din Alba a Partidului National Român, acel „bunic” al PNTCD-ului de azi), lui Davidas i-a luat nu mai putin de 10 ani pâna când si-a vazut proiectul materializat. De fapt în 13 ani, caci anul 2005 abia a început materializarea proiectului, iar de finalizat a fost finalizat abia… in 2010. DACIA cu plug Chiar a venit cu inventia sa pâna la Alba Iulia, pentru a o înmatricula. Bineînteles ca în parcarea unde a oprit masina s-a strâns lumea ca la urs, minunându-se de asa vehicul nemaivazut. Iata cateva date tehnice despre aceasta dacie, omologata de inventator chiar si la RAR.

  • difera acum de orice tip cunoscut de masina; trenul de rulare permite întrebuintarea aceluiasi tip de anvelope (de autoturism „Dacia”) sau senile de cauciuc, în functie de cerinte;
  • din pricina modificarilor, masina are acum cea mai înalta garda la sol, fiind adaptata circulatiei pe orice tip de teren, oricât ar fi acesta de accidentat (nici chiar masinile de teren straine, Land Rover, Nissan etc., nu au o garda atât de înalta) iar conceptia trenului de rulare este 100% originala;
  • reductoarele sunt originale 100%;
  • sasiul este de asemenea original, în proportie de 100%;
  • roata a cincea (de fapt roata a saptea, caci trenul de rulare este prevazut cu patru roti în spate si doua în fata, plus aceasta cremaliera pe mijloc) este tot 100% originala, constituind un al treilea sistem de frânare (sistem de cremaliera), necesar în caz de avarii, la munte, pe teren acoperit cu polei sau zapada;
  • instalatia hidraulica este cea existenta pe piata, speciala pentru utilaje agricole;
  • sistemul hidraulic de rotatie pentru despotmolire (cel de la roata a saptea, cea cu cremaliera) este o noutate absoluta.

Pentru realizarea acestui prototip, Davidas a investit aproximativ 3.500 de euro, din amarâta sa pensie de 6 milioane de lei vechi.

El intentioneaza sa îsi înregistreze inventia la Oficiul de Standarde, Inventii si Marci de la Bucuresti, dar deocamdata se afla cu autoturismul-utilaj în probe tehnologice, pentru a verifica si confirma fiabilitatea acestuia. Iar intentia sa finala este aceea de a trece la productia de serie, venind pe piata de autoturisme cu o masina noua, cu un pret de vânzare de vreo 6.000 de euro sau cu o masina tractoare cu aceeasi putere si destinatie, care sa aiba un pret de circa 3.500 de euro (accesibila buzunarelor taranesti, asa gaurite cum sunt ele). Sursa: Daciaclub.ro

loading...

INEDIT news

Românii care-şi construiesc sau renovează casa pot primi 40.000 de lei de la stat

Published

on

By

RECOMANDARE
Cel mai înalt munte al Terrei nu se află pe continentul Asiatic, ci în ocean

Cetățenii români care îşi construiesc sau renovează casa folosind materiale ecologice pot primi până la 40.000 de lei, conform programelor Casa Verde Clasic şi Casa Verde Plus lansate marţi în dezbatere publică de Ministerul Mediului, redlateză Mediafax.

Prima componentă, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să asigure finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile.

,,Prin acest program, românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură. Pentru panouri solare, populaţia primeşte o finanţare de 6.000 de lei, este suficientă pentru achiziţia unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard.

Am alocat pentru populaţie 50% din bugetul total al programului, (…) care însumează 138 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar, în toate judeţele ţării, iar populaţia va depune şi va semna contractul de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv”, a spus ministrul Mediului.

Cei care îşi vor monta pompe de căldură pot deconta, potrivit propunerii Ministerului, până la 8.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 70-80% din costul de cumpărare şi instalare, afirmă reprezentanţii Ministerului Mediului.

Programul urmărește finanţare şi pentru administraţiile locale care vor investi în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică.

În acest mod, localităţile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa până la patru milioane de lei, cele care au între 50.000 şi 100.000 locuitori pot beneficia de maximum trei milioane de lei, aşezările cu o populaţie cuprinsă între 20.000 şi 50.000 de persoane pot primi cel mult două milioane de lei, iar localităţile care au între 2.000 şi 20.000 de oameni ar putea primi cel mult un milion de lei.

Şi administraţiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai puţin de 3.000 de persoane, vor putea accesa până la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de căldură.

Prin programul Casa Verde Plus, Ministerul Mediului vrea să acorde finanţare românilor care îşi construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum şi sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie şi durată de viaţă superioară.

Persoanele fizice pot avea o finanțare de până la 40.000 de lei, cu condiţia ca materialele folosite să fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul înconjurător.

,,Românii pot folosi aceşti bani pentru a-şi izola casele cu materiale ecologice cum ar fi: cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă şi var”.

Instituţiile statului care au în administrare şcoli, grădiniţe, policlinici şi spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte, pot accesa fonduri prin programul Casa Verde Plus pentru a le termoizola.

Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depăşească 90% din valoarea totală a proiectului.

Casa Verde Plus, beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

Mai multe despre acest program găsiți aici 

RECOMANDARE
Presa din Costa Rica a pus tunurile pe Elena Udrea. Ce scrie publicația Diario Extra despre celebra fugară
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***