Conform unor studii recente, genele mamei sunt cele care determina care va fi inteligența copilului, tatăl nedejucând niciun rol aici.
Cercetări diferite şi experimente de laborator efectuate în trecutul apropiat au arătat acest lucru, toate aceste studii fiind prezentate de publicația de specialitate „Psychology Spot”, citata de Huffington Post
Genele inteligenţei se află pe cromozomul X. Din moment ce femeile au doi astfel de cromozomi, ele au şi o şansă dublă să transmită această informaţie bebeluşilor, faţă de bărbaţi care dispun doar de un cromozom X.
În plus, şansele ca inteligenţa să fie moştenită de făt de la tată se reduc la minimum şi din cauza descoperirii că genele bărbatului, care privesc funcţiile cognitive şi de gândire, odată ajunse la moştenitor, se dezactivează automat.
Un experiment desfăşurat pe şoareci a arătat că, în cazul şoarecilor nou-născuţi la care predominau genele de la mama, corpul s-a dezvoltat mai lent, însă diversitatea gândirii lor era mai largă. Cei care au moştenit mai multe gene de la tată au dezvoltat trupuri mai puternice, dar aveau şi creiere mai mici.
Cercetătorii au descoperit celule în şase părţi diferite ale creierului cobailor, conţinând doar gene materne sau doar gene paterne. Genele mamei, întotdeauna, au fost găsite în locurile care răspundeau de gândirea cognitivă iar cele ale masculului, în zonele care controlează zonele periferice, instinctul şi agresivitatea.
Universitatea din Glasgow a elaborat şi ea o astfel de teorie, studiind din 1994 până acum această problema. Anchetând în fiecare an 12.600 de oameni, cu vârste cuprinse între 14-22 de ani, a urmărit dezvoltarea lor psihică şi intelectuală. Au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, pentru a se determina de unde vine intelectul: rasă, educaţie, condiţiile socio-economice. Constant în mai toate cazurile a rămas un lucru: coeficientul mare de inteligenţă al mamelor subiecţilor.
Universitatea din Washington a făcut însă o constatare interesantă: nu totul stă în gene. Potrivit unui studiu propriu, inteligenţa unui om matur este 40% moştenire, 60 la sută ţinând de mediul în care se învârte subiectul.
Nu toţi au fost de acord cu teoria legată de genele mamelor, mulţi aducând în discuţie o cercetare a Universităţii de Medicină din Carolina de Nord, care spune: copiii moştenesc, în mod egal, gene de la ambii părinţi, mult mai dominante şi esenţiale pentru formarea noului om fiind cele de la tată.