Ca sa te bucuri de peștele prăjit și de savoarea lui fără mirosul persistent din timpul și de după gătire, ai nevoie de câteva lucruri care se găsesc în orice bucătărie. Este vorba despre sare, făină, zahăr și hârtie de copt.
Peștele este un preparat pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Este plin de acizi grași omega-3 și vitamine precum D și B2.Peștele este bogat în calciu și fosfor și o sursă excelentă de minerale, cum ar fi fier, zinc, iod, magneziu și potasiu. Mulți nutriționiști și medici recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase.
Dacă îți place să mănânci pește prăjit cu mujdei de usturoi și mămăligă și până acum ai evitat din cauza mirosului neplăcut din toată casa, iată ce poți face sa scapi de acest inconvenient.
Cel mai simplu mod prin care se poate prăji peștele fără să miroase în toată casă este cu ajutorul unei hârtii de copt.
Se așază în tigaia unde urmează să se prăjească peștele o hârtie de copt, peste care se adaugă peștele condimentat, uleiul și se pot adăuga chiar și legume la alegere sau puțin vin.Hartia de copt trebuie stransa bine pe marginile tigîii în care se prăjește peștele.Peștele se aburește și se în hârtia de copt închisă, care va păstra și mirosul de pește și nu se va răspândi.Se va gati pe ambele parti timp de 6-7 minute. Când este prăjit, se îndepărtează hârtia de copt și se poate servi alături de felii de lămâie, mămăligă sau mujdei de usturoi. Această metodă va funcționa sigur. Atunci când înfășurați un pește frumos și strâns în hârtie de cop, țineți și mirosul sub înveliș. Nu pătrunde atât de mult în timpul procesului de gătit și poți arunca hârtia.
Experții în curățarea peștelui recomandă neutralizarea mirosului înainte de a fi gătit prin înmuierea peștelui în lapte sau o soluție de lămâie și apă. O altă metodă cunoscută este aceea de a pune în uleiul din tigaie încă rece, câteva feliuțe de măr verde sau zeama de la o lămâie. Amestecul de ulei si lămâie va elimina mirosul urat de prăjeala.
Dar dacă totuși nu funcționează nicio metodă sau nu vă plac aceste metode, este indicat totuși să aerisiți cât mai bine casa în timp ce prăjiți peștele, pentru a evita ca mirosul de pește să fie un oaspete nepoftit la masă. În plus, puteți folosi lumânări parfumate, acestea ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și împrospătează aerul cu un parfum blând.
Cum scapi de mirosul de peste de pe mâini?
Freacă-ţi uşor mâinile cu sare fină de bucătărie, spală- le cu apă în care ai amestecat câteva picături de oţet, apoi clăteşte-le cu apă caldă. Şi zahărul rezolvă problema, dar trebuie mai întâi să te speli cu săpun, să te clăteşti, apoi să freci mâinile cu zahăr şi să te speli din nou cu săpun. Alte metode: spală mâinile cu suc de lămâie şi cu apă rece; freacă degetele pe un obiect din inox (o lingură, o furculiţă, marginea chiuvetei, robinet) – cercetările au demonstrat că, datorită forţei oxidoreducătoare, inoxul combate mirosurile. Atenţie, evită săpunul, după ce ai aplicat această metodă, fiindcă mirosul va reveni.
Dacă nu vă place peștele prăjit, puteți opta pentru o rețetă delicioasă de pește la cuptor. Se face rapid și aveți nevoie doar de câteva ingrediente pentru a obține o masă gustoasă pentru întreaga familie.
Ingrediente:
- 2-3 pești proaspeți
- 1 lămâie
- 4-5 linguri ulei
- 200 ml vin alb
- 1-2 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură pastă de tomate
- sare
- piper boabe
Mod de preparare:
Spălați peștele și crestați-l din loc în loc. Presărați sare și stropiți-l cu lămâie și lăsați-l așa timp de 15 minute. Între timp, preîncălziți cuptorul, tăiați ceapa și ustoruiul felii și așezați-le pe fundul unei tăvi. Adăugați peștele deasupra, presărați piperul boabe, puneți uleiul, vinul și sucul de roșii, foile de dafin și dați tava la cuptor, la foc mic, pentru 50-60 de minute.
Scoateți tava din când în când și puneți cu o lingură sos peste pește. La final, puteți adăuga verdeață și lămâie proaspătă deasupra. Se servește cu garnitură de cartofi natur sau simplu. Poftă bună!