Durata acestui nou episod nu poate fi estimată deocamdată. Ciclurile sale variază de obicei în funcţie de perioada din an în care se dezvoltă. Și de interacţiunea cu alte condiţii climatice. Specialiştii prognozează, însă, că va avea o intensitate „slabă”.
Ultimul episod La Nina a fost deosebit de lung, cu o durată de trei ani (2020-2023). Însă nu a contracarat tendinţa generală de creştere a temperaturilor globale. După cum demonstrează faptul că ultimii nouă ani au fost cei mai calzi de la începutul înregistrărilor meteorologice.
Şefa OMM, Celeste Saulo, a reamintit că, începând din iunie 2023, a fost înregistrată o serie prelungită de temperaturi excepţionale la suprafaţa uscatului şi a mării. Așa că La Nina, ce e un fenomen meteo important, nu a avut un efect de răcire atunci când vine vorba de tiparul meteorologic global.
„Chiar dacă se formează un episod La Nina şi acest lucru exercită un efect de răcire pe termen scurt, nu va inversa tendinţa pe termen lung de creştere a temperaturilor globale ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă”, a explicat Saul, citată în buletinul informativ.
La…
Citește articolul complet pe USEIT.ro