5. Explozia Solară X5.89, de pe 11 mai
La fel precum explozia de pe 6 mai, aceasta a pornit de la pata solară AR 13664. A produs o ejecție de masă coronală, ce a dus la furtuna geomagnetică G5 puternică, cce s-a izbit de Pământ. În această perioadă s-au văzut aurore boreale puternice și răspândite, chiar și în România.
4. Explozia solară X6.37, de pe 22 februarie
Deși e una dintre cele mai puternice explozii solare din 2024, X6.37 nu a produs ejecții de masă coronală spre Pământ. Ca urmare, impactul ei a fost minim în comparație cu alte fenomene de pe această listă.
3. Explozia solară X7.10, de pe 1 octombrie
Din pata solară AR 13842 au provenit 2 mair explozii solare, printre care se numără și X7.10. Niciuna dintre ele nu a dus la furtuni geomagnetice puternice îndreptate spre Pământ. Dar alte explozii mai mici, din aceeași regiune activă, au dus la furtuni geomagnetice de categoria G4 pe Pământ, pe data de 10 octombrie.
Și atunci au apărut aurore pe Pământ în zone mult mai sudice decât de obicei. Dimensiunea unei explozii solare e corelată cu potențialele ejecții, ce pot crea aurore. În cazul acestei zone active de pe suprafața Soarelui, cele…
Citește articolul complet pe USEIT.ro