Domesticirea câinelui, care provine din lupul cenuşiu, s-a produs treptat. A avut loc în urmă cu 50.000 – 15.000 de ani.
În prezent, majoritatea canidelor înrudite cu lupul au irisul deschis la culoare, gălbui, cu o pupilă întunecată în centru.
Află și care e mâncarea de sărbători periculoasă pentru animalele de companie.
În schimb, ochii câinilor din aproximativ 30 de rase selectate pentru studiu au irisul mare şi închis la culoare. Au o tendinţă spre roşu, ceea ce face dificilă distingerea pupilelor.
Se crede că această diferenţă prezintă o importanţă semnificativă în schimbul de priviri între oameni şi companionii lor fideli. Acest schimb, de care câinele ştie să se folosească pentru a atrage atenţia stăpânului său, are ca rezultat, spre exemplu, producerea de oxitocină. E identică cu cea care rezultă dintr-un schimb de priviri între mamă şi copil. Oamenii au influențat culoarea ochilor câinilor de-a lungul a zeci de mii de ani.
Un studiu recent a demonstrat că această interacţiune este facilitată, în cazul câinilor, de dezvoltarea muşchilor faciali. Aceștia le permit să moduleze expresia privirii, spre deosebire de lupi.
Ochii mai…
Citește articolul complet pe USEIT.ro