În mod normal, destinul unei stele este dependent de masa acesteia. „Cele mai mari stele sfârşesc ca supernove. Iar cele cu masa mică, aşa cum este şi Soarele, îşi încheie viaţa stelară sub forma unor pitice albe,” a explicat astrofizicianul.
Ele pot de asemenea să fuzioneze una cu alta atunci când fac parte din sisteme stelare binare.
În octombrie 2019 a fost însă observată o explozie de raze gamma Acesta e un jet de radiaţii de o energie colosală. Jetul a provenit dintr-o galaxie îndepărtată situată în direcţia constelaţiei Vărsător.
Durata unor astfel de fenomene variază de la mai puţin de 2 secunde până la câteva minute. Un astfel de eveniment reprezintă fie fuziunea a două stele neutronice, fie explozia unei stele supermasive în stadiul de supernovă. GRB191019 e numele de catalog al sursei de radiaţii gamma. A avut o durată mai mare de 1 minut. Ca urmare, aparţine probabil celei de-a doua categorii, și a oferit detalii despre cum pot muri stelele.
Coliziunea dintre stele poate duce la moartea lor
Însă problema este că astronomii nu au observat niciun semnal al unei supernove din galaxia din care provine jetul. Galaxia e situată la aproximativ 2…
Citește articolul complet pe USEIT.ro