Alunecarea de teren a început atunci când vârful unui munte cu o înălțime de 1.2 kilometri s-a prăbușit în fiord. Ceea ce a provocat un val cu o înălțime de 200 de metri prin canalul strâmt.
Inițial, valul a avut o înălțime maximă de 110 metri. A creat vibrații ce au fost detectate de seismografe din întreaga lume.
„Atunci când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet uimit,” a declarat dr. Stephen Hicks, din cadrul UCL Earth Sciences, unul dintre coautorii studiului.
„Deși știm că seismografele pot înregistra o varietate de surse care se găsesc pe suprafața Pământului, niciodată nu am înregistrat un val seismic atât de lung, care să fi ajuns pe întreaga planetă, și care să includă o singură frecvență de oscilare,” a continuat Hicks.
Înregistrarea semnalului seismic a reprezentat primul pas în studiul care a explicat de ce a vibrat Pământul timp de 9 zile.
Acest semnal era diferit față de cele provocate de cutremure. Includea o singură frecvență constantă și monotonă. Experții au numit această vibrație USO – adică un obiect seismic neidentificat.
Dar și-au dat seama cu ce au de-a face în realitate abia atunci…
Citește articolul complet pe USEIT.ro