Aceste rezultate derutante evidenţiază o particularitate bizară a mecanicii cuantice. Nu neapărat o schimbare radicală în înţelegerea noastră a timpului, insistă cercetătorii.
„Este un subiect dificil, chiar şi pentru noi, cei care discutăm cu alţi fizicieni. Suntem înţeleşi greşit tot timpul’, a declarat pentru AFP Aefhraim Steinberg, profesor la Universitatea din Toronto, specializat în fizică cuantică experimentală.
Expresia „timp negativ” pare venită direct din domeniul ştiinţifico-fantasticului. Dar expertul apără utilizarea ei şi speră că va determina discuţii mai profunde despre misterele fizicii cuantice.
Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că lumina pare uneori să iasă dintr-un material înainte de a intra în el. Echipa din Toronto a început să exploreze acum câţiva ani aceste interacţiuni. Acum, experții au observat „timpul negativ” în experimente cuantice pentru prima dată.
Când particulele de lumină – sau fotonii – trec prin atomi, unele sunt absorbite şi ulterior reemise. Această interacţiune modifică atomii şi îi plasează temporar într-o stare mai energică, sau „agitată”, înainte de a reveni la…
Citește articolul complet pe USEIT.ro