Găurile negre sunt obiecte extrem de dense. Au o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Datorită atracţiei gravitaţionale imense, masa lor creşte prin absorbţia de materiale precum gaz, praf şi stele care ajung suficient de aproape.
„Existenţa găurilor negre super-masive în universul timpuriu ne pune la îndoială modelele actuale referitoare la formarea şi creşterea găurilor negre”, a declarat Hyewon Suh, specialistă în astronomie la Observatorul Internaţional Gemini din Hawaii şi la NOIRLab, al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă (NSF) din SUA, autoarea principală a studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature Astronomy.
Noile observaţii au fost realizate cu telescopul James Webb. Vizează o gaură neagră super-masivă primordială numită LID-568. Aceasta exista atunci când cosmosul avea aproximativ 11% din vârsta sa actuală. Aidcă la circa 1,5 miliarde de ani după evenimentul Big Bang de acum 13,8 miliarde de ani. Acesta a fost evenimentul care a dat naştere universului.
LID-568 are o masă de aproximativ 10 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Deci de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Sagittarius…
Citește articolul complet pe USEIT.ro