Proteinele sunt în general alcătuite din 20 de aminoacizi. Aceștia pot fi combinaţi în moduri aproape nelimitate. Folosind informaţia păstrată în ADN ca pe un model, aminoacizii se conectează în celulele noastre pentru a forma lungi catene.
Apoi se produce „magia proteinelor”. Catenele de aminoacizi se răsucesc şi se pliază într-o structură tridimensională distinctă. Uneori structura e unică. Această structură le conferă funcţie proteinelor.
Unele participă în producerea ţesutului muscular. Altele produc solzi sau pene, în timp ce altele pot deveni hormoni sau anticorpi. Multe dintre ele formează enzime, care coordonează apoi reacţiile chimice ale vieţii cu o precizie uluitoare. Proteinele aflate la suprafaţa celulelor sunt de asemenea extraordinar de importante. Funcționează precum nişte canale de comunicare între celule şi mediul înconjurător.
David Baker a reuşit în misiunea considerată aproape imposibilă de a construi tipuri cu totul noi de proteine, unele dintre ele cu funcţii noi. Demis Hassabis şi John Jumper au dezvoltat un model AI care a rezolvat o problemă veche de 50 de ani. Adică predicţia structurilor tridimensionale complexe a…
Citește articolul complet pe USEIT.ro