sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

USTUROIULUI DIN CHINA – dezvăluiri alarmante! Este tratat chimic să nu încolțească și se cultivă cu pesticide interzise în UE!

Atât ANAF cât și Institutul Național de Statistică (INS) menționează că în ultimii doi ani au fost aduse din China 210 tone de usturoi. Publicația agrointel.ro a aflat din alte surse că importurile acestui aliment sunt de cel puțin opt ori mai mari (peste 1.700 de tone de usturoi). Produsul asiatic este tratat chimic cu substanțe interzise în UE.

Usturoiul chinezesc se vinde mai ales în supermarketurile și hipermarketurile românești. Culturile din China sunt tratate cu pesticide, iar usturoiul gazat cu inhibitori de creștere, interziși în UE și SUA. Pentru a se ascunde originea sa, și pentru a nu speria cumpărătorii, multe dintre importuri sunt trecute mai întâi prin spațiul comunitar, de unde ajung în România ca și cum ar fi un produs din Uniunea Europeană.

Conform reglementărilor europene, firmele care fac importuri de usturoi trebuie să declare și la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) țara unde este crescut usturoiul care ajunge în România. Se înregistrează importurile din statele din afara spațiului comunitar, pentru restul – importurile sunt considerate schimburi intracomunitare.

Gheorghe Vlad, producător de legume din zona București-Ilfov, a explicat că usturoiul din China este tratat chimic și este nepotrivit pentru consum. “Produsele de acest gen importate din acest stat din Asia este unul gazat, trata chimic, asta pentru a rezista cât mai mult. Nu trebuie analize, se poate observa cu ochiul liber prin simplu fapt că acest usturoi nu încolțește”, afirma el.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a refuzat să precizeze oficial dacă a verificat loturile de usturoi din China.

Foarte interesant și..  O linguriţă de ULEI DE MĂSLINE pe stomacul gol îţi poate salva viaţa

În anul 2015, APIA a emis licențe de import usturoi în cadrul contigentelor tarifare și în afara contingentelor tarifare pentru o cantitate de 995 de tone.

În perioada 1 ianuarie 2016 – 1 decembrie 2016, APIA a emis licențe de usturoi în cadrul contingentelor tarifare și în afara contigentelor tarifare pentru cantitatea totală de 783 tone”, informau reprezentanții agenției.

Toată cantitatea de usturoi importată în România în anul 2015 a avut ca țară de origine China. “În anul 2015, dintre operatorii economici mai sus menționați, doar Dar International a importat cantitatea de 66,51 de tone de usturoi având ca țară de origine India, Deco Frucht a importat cantitatea de 60 de tone de usturoi cu origine Turcia, diferența de cantitate având ca țară de origine China”, preciza APIA.

Sursa: agrointel.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.