Connect with us

INFO ȘTIRI

Dezvăluirile unui angajat dintr-un hipermarket cunoscut din România despre carnea care expiră, iar apoi este „resuscitată”

Published

on

Un angajat al unui hipermarket din Constanţa a dezvăluit cotidianului „Adevărul“ paşii ilegali pe care sunt nevoiţi să-i parcurgă angajaţii din sectorul carmangerie cu produsele care nu s-au vândut în perioada de valabilitate.

Disperaţi după profit, marii agenţi economici din Constanţa fac comenzi mari la carne şi la produsele din carne, mai ales în perioada Sărbătorilor. Numai că nu toată carnea se vinde. Dar ce se întâmplă cu produsele care expiră? Normal, ele trebuie depozitate în locuri special amenajate în fiecare mare centru economic şi, apoi, duse la neutralizare, adică să fie distruse în spaţii speciale.

Însă, în unele centre comerciale, practica este cu totul alta. Un angajat al unui mare magazin din Constanţa a dezvăluit cotidianului „Adevărul“, sub protecţia anonimatului, ce sunt obligaţi să facă cei care lucrează la sectorul de carne cu produsele expirate.

Evident, nu au ordine scrise, spune sursa noastră, însă cine nu se conformează „legilor nescrise” de la serviciu este dat afară sub diverse motive: că nu vorbeşte frumos cu clienţii, că nu are randament sau că este indisciplinat.

Dar să vedem care este drumul produselor din carne din momentul în care intră pe poarta magazinului până când ajung pe mesele noastre sau la staţia de distrugere. În ceea ce priveşte carnea de porc şi de vită, în carmangeriile din marile magazine ea ajunge sub formă de carcasă. Produsele au termen de valabilitate de şapte zile. Angajaţii carmangeriei tranşează carnea şi din ea scot pulpa, spata şi o feliază.

Frumos ambalate, aceste produse ajung în vitrină. Aici, produsele primesc termen de valabilitate de trei zile. Altfel, îşi schimbă culoarea, dacă sunt expuse mai mult timp în vitrine, acolo unde nici temperatura nu este foarte scăzută. Evident, nu toată marfa se vinde şi, în cea de-a treia zi, normal ar fi ca produsele din carne rămase în galantare să se arunce. În realitate, însă, nu se întâmplă aşa, ne dezvăluie angajatul unui hipermarket din Constanţa, care a ales să-şi păstreze anonimatul.

Cum sunt „resuscitate” cubuleţele din carne

În loc să fie trimisă la incinerare, carnea se retrage din vitrină în dimineaţa expirării şi ajunge din nou în sala de tranşare unde se elimină de pe fiecare bucată partea stricată, cea care îşi pierde cel mai repede culoarea de marfă proaspătă. Apoi, carnea se taie sub formă de cubuleţe şi se scoate din nou la vânzare reambalată şi prezentată în aceleaşi galantare. Produsul deja expirat primeşte, evident, un nou termen de valabilitate, mai exact alte trei zile.

Dacă nici cubuleţele din carne aşa-zis proaspete nu se vând în totalitate, marfa rămasă se întoarce din nou în carmangerie, adică tot în hipermarket, dar departe de ochii clienţilor, şi se condimentează, apoi se reîntoarce în vitrină. De data aceasta, noile cubuleţe contimentate au termenul de valabilitate mai mare: patru zile. Carnea ar fi trbuit, însă, aruncată demult, pentru că ea începea să miroase, iar condimentele nu fac altceva decât să ascundă gustul şi mirosul neconforme.

Ce este, de fapt, carnea tocată

Sunt situaţii când nici cubuleţele din carne condimentată nu se vând. Dar nici acum nu se aruncă. Se retrage de la vânzare şi se spală cu apă rece. După ce se scurge bine apa de pe carne, ea se toacă şi ajunge în mici sau în carne tocată vândute clienţilor. Termenul de valabilitate al unui astfel de produs este de şase zile. Dacă nici aşa marele magazin nu scapă de ea, marfa ajunge la sectorul gastronomie al hipermarketului, unde cu carnea tocată se prepară musaca, chiftele, sarmale. Practic, în acest moment, carnea a expirat deja de 13 zile.

În cazul produselor din carne al căror ambalaj se deteriorează pe timpul cât stau în vitrină, acestora li se schimbă folia, tot departe de ochii cumpărătorilor, iar alimentul capătă un nou termen de valabilitate, care începe să curgă de la momentul în care este pentru a doua oară foliat.

Batonul de salam, „revigorat” cu ulei

În ceea ce priveşte batoanele de salam, de şuncă presată, care se feliază, există o metodă neortodoxă care se foloseşte pentru a nu se elimina folia care se înnegreşte peste noapte. Astfel, batonul se freacă pe gheaţă şi culoarea iniţială a produsului „reînvie”. Sursa „Adevărul” a mai explicat că, tot în marile centre comerciale, mai există o altă practică pentru a păcăli clienţii. În privinţa produselor afumate care capătă o mâzgă la exterior de atâta stat în vitrină: se spală cu apă şi se pulverizează peste ele stropi de ulei.

OPC: „Nu este nimic exclus“

Lucian Lungoci, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, spune că este greu de crezut că se poate întâmpla aşa ceva în marile centre comerciale din Constanţa, dar nu este nimic exclus: „Trebuie să vedem efectiv ce se întâmplă acolo. Iar cine a sesizat acest lucru poate veni la noi şi să facă o reclamaţie şi nu îl vom deconspira“.

Specialistul a adăugat faptul că OPC Constanţa nu dispune de aparatură pentru efectuarea analizelor de carne. „Noi nu putem decât să facem controale în urma unor sesizări ale consumatorilor sau să facem controale tematice. De exemplu, vă spun că niciun client nu a depus la OPC vreo reclamaţie privind calitatea alimentelor mâncate la sectorul gastronomie de la Auchan la sfârşitul lunii decembrie. Noi ne-am sesizat din presă“, a spus el.

Controale periodice în hipermarketuri

Doctorul Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) Constanţa, spune că procedura este ca produsele din carne şi carnea care iese din termenul de valabilitate să fie confiscate. DSVA eliberează un certificat sanitar-veterinar şi, apoi, produsele expirate se trimit la neutralizare.

La marile himermarketuri se fac periodic controale, în funcţie de categoria de risc a unităţii. Spre exemplu, ultima dată, inspectorii DSV Constanţa au fost în control la Auchan în luna octombrie şi nu au constatat nicio neregulă, deci nu au aplicat nicio sancţiune. Apoi, fiecare mare magazin are propriul său program de autocontrol, pe care şi-l respectă şi şi-l asumă. Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor nu face analize ale produselor expuse în marile magazine, decât în caz de reclamaţii sau de suspiciuni, spun specialiştii constănţeni.

Auchan Constanţa a băgat în spital 18 persoane

Nu mai puţin de 18 persoane au ajuns, săptămâna tercută, la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, după ce au mâncat alimente preparate la sectorul Gastronomie, înainte de Crăciun.

Pacienţii au primit diagnosticul de toxiinfecţie alimentară – enterocolită cu salmonela. Inspectorii OPC s-au sesizat şi, în a doua zi de Crăciun, au mers la Auchan în control. Ce au găsit este greu de imaginat: o cantitate de 15,3 kilograme de preparate culinare – orez sârbesc, piure de cartofi, paste cu pui, piept de pui la rotisor, cotlet la grătar – produse care nu respectau condiţiile de depozitare, iar în spaţiul de depozitare a fost găsită o cantitate de 98,53 de kilograme de piftie de curcan, piftie porc, ruladă de spanac cu brânză, carne fiartă de porc, carne la garniţă şi cremă de zahăr ars având data durabilităţii minimale depăşită.

Tot în spaţiul de depozitare se afla o cantitate de 26,54 de kilograme de peşte (merluciu, file somon, medalion somon, păstrăv) având etichete pe care era trecută data decongelării ca fiind 23.12.2015. Agentul economic a fost amendat cu suma de 30.000 de lei.

Alte peste 300 de kilograme de produse alimentare expirate au fost găsite la Auchan Constana de către inspectorii sanitari veterinari. Ei au dat o amendă de 2.000 de lei şi au suspendat temporar activitatea autoservirii magazinului.

RECOMANDARE
2019, anul in care Romania va simti puternic adierea crizei. Ce va trage in jos economia tarii

„Şpăgile sunt de vină”

RECOMANDARE
Pana si Ion Iliescu s-a saturat de Dragnea. Ce spune fostul presedinte in presa franceza

După ce la Auchan, unul din cele mai mari hipermarketuri din Constanţa, s-au descoperit, în 26 decembrie, cantităţi impresionate de alimente stricate, oamenii au comentat pe internet situaţia. „Lumea nu ştie că toate supermarketurile folosesc carnea refrigerată care expiră la prepararea diferitelor produse din carne tocată sau preparată în raioanele cu servire asistată. Dacă nu ar face aşa, ar avea un profit redus la gama asta de produse. Spăgile sunt de vină şi ei profită de asta, iar consumatorii sunt cei ce suferă“, a spus Florin Gav, un constănţean.

Un alt consumator, Mariana Popa, care susţine că este client al Auchan Constanţa, a povestit în mediul virtual ce i s-a întâmplat pe data de 23 decembrie: „Am mâncat exact fasole cu cârnati cumpărate de aici, eu şi soţul plus sora mea, şi soţul meu are dureri mari de burtă şi altele, dar nu ştia de la ce să-l doară. Eu am gustat puţin şi chiar am zis că are un gust foarte ciudat, ca o acreală, şi nu am mai vrut“. Sursa articolului: adevarul.ro

loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Joe

    feb. 14, 2016 at 11:32 am

    Procedurile interne ale marilor lanturi de hypermarkete sunt bine puse la punct si urmaresc in primul rand beneficiul clientului, nu mai zic de respectarea cu strictete a normele de siguranta in alimentatie, DAR profitul urmeaza imediat pe lista. In acelasi timp intervine factorul resurse umane care, in special pe la noi, este mai ‘miserupist’ cand vine vorba de responsabilitate si de indeplinirea cu acuratete a cerintelor fisei postului. De asemenea, statul (care poate interveni prin mai multe parghii, ANPC, DSVSA, DSP etc.) este constient ca veniturile la bugetul de stat din partea acestor lanturi sunt considerabile si nu fac un mare caz dintr-un salam expirat care, repet, cel mai probabil a fost cauza neatentiei unui angajat. Astfel vina este impartita.

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Infractor în România, condamnat la 10 ani de inchisoare, preot în Statele Unite. Cum au ajuns enoriasii dintr-o parohie californiana sa se lase pacaliti timp de trei ani

Published

on

By

Credincioşii unei parohii româneşti din California, Statele Unite, au aflat cu stupoare că preotul care slujeşte de trei ani acolo este un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. Între timp, bărbatul a dispărut din nou.

Iulian Vasile Ilie (37 de ani) are o poveste de viaţă ieşită din comun

În România el a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. Gruparea era condusă de Teodor Coman, intitulat şi „regele mansardelor“, acesta din urmă fiind condamnat la 14 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au demonstrat că infractorii au păcălit 73 de persoane cu suma de 6,5 milioane de lei. Iulian Vasile Ilie era directorul de vânzări al firmei lui Coman, omul care făcea presiuni pe cumpărători să dea banii în avans, apoi se făcea nevăzut şi nu mai răspundea la telefoane. „Suma totală de 6.546.333,67 lei, provenită din contractele încheiate cu persoanele înşelate, a fost introdusă în circuitul financiar al firmelor constructoare pentru a fi utilizată ulterior în interes propriu, de către inculpaţi“, arătau procurorii DNA în rechizitoriu. După 5 ani de procese, pe 22 decembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat definitiv în acest dosar, toţi inculpaţii fiind condamnaţi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între 7 şi 14 ani. „Condamnă pe inculpatul Ilie (fost Carp) Iulian-Vasile la o pedeapsă de zece ani îde nchisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată“, aşa suna sentinţa dată de magistraţi. După acest moment, Ilie apare pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite“, anunţul fiind activ şi în acest moment.

Ilie Iulian Vasile este căutat în continuare de Poliţia Română

A plecat din ţară înainte de sentinţa finală

Imediat după condamnarea în prima instanţă la Tribunalul Iaşi (februarie 2015), Iulian Vasile Ilie pleacă în SUA unde, în luna iunie, este numit preot paroh la biserica românească din Palm Springs (California, Statele Unite ale Americii) de către Arhiepiscopul Nathaniel şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America. „Când a venit la noi a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi“, povesteşte un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Palm Springs. Oamenii spun că preotul nu era foarte apropiat de credincioşi, iar comportamentul lui semăna mai mult cu a unui călugăr decât cu a unui preot paroh. „Şi-a alcătuit un grup de oameni (consiliul) cu care dirija tot în biserică, în faţa cărora s-a impus şi care ascultau de el. Restul oamenilor prefereau să tacă, mulţi de frica unor blesteme pe care slujitorul le-ar putea face. Dacă ştiam de problemele lui nu l-am fi primit“, mai spune enoriaşul. Dispărut înainte de Crăciun Oamenii nu au bănuit că cel care a slujit mai bine de trei ani (2015-2018) este un infractor în ţara natală, iar primele suspiciuni că este ceva în neregulă au apărut în decembrie 2018, înainte de Crăciun, când preotul a dispărut pur şi simplu din parohie. Episcopia le-a scris enoriaşilor că Ilie ar avea ceva probleme cu cei de la Emigrări care nu vor să-i mai prelungească viza şi că trebuie să se întoarcă în România. „Am fost notificaţi de Serviciul Emigrări al SUA că părintele paroh Ilie Vasile are o situaţie neclarificată a imigrării, fapt ce presupune întoarcerea lui în România“, le-a transmis Arhiepiscopul. „A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii“, adaugă enoriaşul din Statele Unite, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Ilie Vasile, alături de Arhiepiscopul Nathanaiel (dreapta) FOTO: 10 noiembrie 2018-orthodocchurch.org

Arhiepiscopul Nathaniel preferă tăcerea Episcopia

Ortodoxă Română din America a fost înfiinţată în aprilie 1929, fiind recunoscută oficial (canonic) de către Biserica Ortodoxă Română (BOR) la 1 noiembrie 1930. După instalarea comuniştilor la putere în România, în anul 1947, Congresul Special al Episcopiei din America refuză numirea episcopului Antim Nica ca episcop în SUA, pe motivul studiilor la Moscova. Totodată, Congresul decide declararea autonomiei faţă de BOR. Astfel, Episcopia Ortodoxă Română din America nu aparţine de BOR, ci face parte din Biserica Ortodoxă din America, fosta Mitropolie Ortodoxă Rusă. Iniţial, Episcopia Ortodoxă din America a transmis reporterilor „Adevărul“ că o să pună la dispoziţie unele informaţii referitoare la preot, apoi, la câteva ore distanţă, Arhiepiscopul Nathaniel a transmis prin e-mail că nu oferă nicio informaţie legată de angajaţii lor. „Vă comunicăm că Episcopia Ortodoxă Română din America nu oferă informaţii cu privire la angajaţii săi, fie ei clerici sau mireni. Această procedură este consecventă cu legislaţia americană. Episcopia Ortodoxă Română din America face parte din Biserica Ortodoxă din America, ale cărei practici şi proceduri canonice şi legale le urmează“, a scris ierarhul.

Totuşi, în câteva ore de la primirea mesajului, pe site-ul episcopiei, la prezentarea preotului Ilie a fost trecută menţiunea că este „suspendat“. „Dacă l-au suspendat din serviciu înseamnă că a făcut ceva, problemele cu cei de la Emigrări nu erau de natură să fie suspendat din funcţie“, adaugă credincioşii parohiei americane. Oamenii mai spun că în anul 2015, tânărul preot s-a prezentat în faţa lor spunându-le că a slujit şi în România, la „mai multe parohii din Alexandria“. „Ilie Iulian Vasile a fost cleric în cadrul Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului pentru câteva luni (în parohia Crângu) după care a solicitat transferul la o parohie din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America. A primit toate aprobările legale şi în 2015 a ieşit de sub jurisdicţia Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului“, au explicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. Poliţia Română îl caută în continuare Pe site-ul Poliţiei Române, la „Persoane urmărite“, apare şi fotografia lui Ilie Vasile Iulian. „Se sustrage de la executarea pedepsei de zece ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pe numele persoanei urmărite a fost emis Mandat European de Arestare“, scriu poliţiştii. După ce credincioşii au aflat că la biserica lor a slujit trei ani un preot urmărit de poliţie, un credincios a scris Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi pentru a-i anunţa că cel vizat este în California. „În situaţia în care deţineţi mai multe informaţii despre acesta sau aţi putea obţine informaţii suplimentare, vă sunt recunoscător dacă mi le puteţi pune la dispoziţie (o dată aproximativă de când se află acolo, dacă se mai află cineva din familia acestuia pe teritoriul SUA, persoane din anturaj, o posibilă adresă la care locuieşte, dacă a deţinut sau deţine documente legale de şedere sau de lucru pe teritoriul SUA, autoturisme deţinute, conturi pe reţele de socializare)“, a fost răspunsul primit de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi, conform enoriaşului. Jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat un punct de vedere Poliţiei Române, însă până la ora închiderii ediţiei acesta nu a sosit. De asemenea, preotul Iulian Vasile Ilie nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia în care se află. Pe aceeaşi temă:

RECOMANDARE
Moment viral marca Toni Grecu. „Scrisoarea Vioricăi Dăncilă pentru Moș Crăciun” - VIDEO

Citeste mai mult: adev.ro/plc2fz

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***