Vârsta de pensionare în România ar putea fi crescută și egalizată. Comparație între țara noastră și statele din UE. Românii ar putea fi nevoiți să muncească și mai mult până să iasă la pensie. Vârsta de pensionare ar putea fi crescută și egalizată, între femei și bărbați. În alte țări europene, vorbim și de 67 de ani.
Ideea a apărut într-o discuție între ministrul Muncii și sindicaliști, în contextul în care se pregatește o nouă lege a pensiilor. Lia Olguța Vasilescu susține că doar că a analizat succint legislația din domeniu, la nivel european.
Chemați la o discuție cu membrii Guvernului, sindicaliștii spun că intenția autorităților este că bărbații și femeile să se pensioneze la aceeași vârstă, una mai înaintată decât cea de acum.
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: ”Dar ideea domniei sale, cel puțin din declarația făcută, este că ar trebuie crescută vârsta de pensionare, să fie unificată mai repede vârsta de pensionare pentru bărbați și femei.”
‘‘Nu am spus nici de egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei, nici de creșterea vârstei de pensionare pentru România. Am prezentat, pe scurt, legislația europeană. Până la 1 august doar culegem date, nu lucrăm pe textul de lege.’‘
Numai că peste tot în Europa, vârsta pensionării este un subiect aprins de discuție, în contextul îmbătrânirii populației. Sunt țări care au vârste de pensionare de peste 65 de ani: este cazul Italiei, al Greciei și al Irlandei. Iar multe state păstrează vârste diferite de pensionare pentru bărbați și femei.
În prezent, în România vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 60 de ani și 7 luni pentru femei, caz valabil pentru cele născute la finalul anului 1956.
Calculele se fac însă în funcție de data și anul nașterii, dar și de grupa de muncă. Astfel că vârsta de pensionare standard pentru femei va creste gradual, până în 2030, când va ajunge la 63 de ani.
Discuția despre vârste de pensionare vine în contextul în care Ministerul Muncii elaborează chiar în aceste zile o lege unitară a pensiilor.
Ministrul Muncii vrea modificarea întregului sistem de pensii, astfel încât să fie eliminate ”inechitătile” între pensionari. O problemă identificată este cea a pensiilor speciale.
‘‘Este adevărat că 100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rand”, spunea Lia Olguta Vasilescu.
Proiectul legii pensiilor ar trebui să fie gata în toamnă pentru că mai apoi să ajungă în Parlament.
Vârstele de pensionare în Europa
Austria – 65 / 60 de ani
Belgia – 65 de ani
Franța – 65 de ani și 4 luni
Bulgaria – 65 / 62 de ani
Italia – 66 de ani si 7 luni / 65 de ani și 7 luni
Grecia – 67 de ani
Irlanda – 66 de ani
Polonia – 65 de ani si 7 luni / 60 de ani și 7 luni
România – 65 de ani / 60 de ani și 7 luni
Sursa: www.stirileprotv.ro