Acasă Istorie Cel mai vechi oraş din Transilvania descoperit pe traseul autostrăzii Sibiu –...

Cel mai vechi oraş din Transilvania descoperit pe traseul autostrăzii Sibiu – Nadlac. Se întinde pe 100 de hectare

0

Arheologii români au descoperit în Ardeal un oraș imens și vechi, chiar mai vechi decât faimoasele piramide egiptene. E și cel mai vechi oraș din Transilvania, fiind ridicat în anul 4.200 î.Hr.

Aşezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu-Nadlac, informează ziuadevest.ro

Situl aflat în Turdaş, Hunedoara, se întinde pe 100 de hectare, are fortificaţii, cartiere, iar printre ruine au fost găsite multe vase şi statuete valoroase. „Un sistem de aparare din acea vreme, pe o aşa mare suprafaţă, nu s-a putut cerceta în Europa: costa foarte mult. Noi am avut această şansă datorită autostrăzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor.

Sistemul de fortificaţii descoperit de arheologii sibieni e oglinda celui pe care Nicolae Vlassa îl descoperise incizat pe o tăbliţă. Ideea lui Vlassa că pe această tăbliţă locuitorii vechiului oraş au desenat sistemul de fortificaţii al aşezării a fost astfel confirmată. Specialiştii cred că acest sistem de fortificaţii ocrotea un nucleu care avea, probabil, 100 de hectare. Delimitări existau şi în interiorul aşezării, mai ales că aceasta s-a tot extins din interior spre exterior. De interes este şi arhitectura caselor din acest oraş: „case imense şi ca înălţime şi anvergură, cu podina suspendată”. Altfel spus, din cauza deselor inundaţii care afectau perimetrul, oamenii şi-au construit case suspendate, pe stâlpi imenşi de 6-8 metri. Inundaţiile afectau însă pivniţele şi vetrele care se găseau la nivelul solului, aşa că aşezarea era refăcută după calamităţi ale naturii. S-au descoperit astfel şase orizonturi de arhitectură suprapuse, dar şi un număr foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000, în condiţiile în care, în alte locuri, câteva situri abia totalizează împreună 2.000 de complexe arheologice.

Civilizatiei Turdaş îi aparţine şi cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani). Este vorba despre celebrele tăbliţe de lut descoperite, în anul 1961, la Tartaria, localitate situată între Alba Iulia şi Orăştie. Acestea sunt inscripţionate cu semne asemănătoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puţin o mie de ani mai vechi decât orice alfabet. Scrierea a rămas, deocamdată, nedescifrată.

Mircea Chelaru – „Pietrele au început să vorbească”

„Oraşul dacilor de la Turdaş” Da! Am fost acolo! Vă trimit, în premieră absolută, ceea ce am văzut la Turdas, pe traseul excavaţiilor autostrăzii. Am fost cu prof. Victor Craciun şi senatorul Avram Crăciun, alăturat fotografului Virgil Jireghie de la Arad. Priviti înscrisurile şi comparaţi-le cu cele de la Tartaria şi Otelesti de Iaşi! Sau chiar cele de pe inelul de aur de la Ezerovo. Este numitorul comun al existenţei noastre inteligente de peste 20 de mii de ani. Constatările sunt numeroase. Dar vom dezvolta public subiectul. Am facut acest demers pentru că exista deja emisa ipoteza descărcarii arheologice, ceea ce ar fi încă un gest criminal asupra identităţii noastre ancestrale!

Foarte interesant și..  1 Mai muncitoresc – despre umilința unui popor care și-a închinat tinerețea cuplului Ceaușescu

Scriu toate acestea pentru a se şti şi spre a se acţiona! Iată cum, asa cum spunea fondatorul conştiinţei naţionale, unicul Eminescu, pietrele au început să vorbească. Şi nu numai de azi sau de ieri. Bucuraţi-vă!”, este de părere Gen.(r) Dr. Mircea Chelaru, Vicepreşedinte al Ligii Culturale Romane. Citeşte mai mult pe bzi.ro


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentDin cauza unui „scrintit mintal”, milioane de oameni au murit în 1969. Cu un an înainte în China, Mao a ordonat uciderea a 600 de milioane de vrăbii
Articolul următorDescoperire istorică unicat în România, „Cavoul Roman“ de la Galați