Un veteran de 102 ani, din Iaşi, colonel în rezervă, a primit vizita camarazilor mai tineri, care au venit să-i mulțumească pentru sacrificiul făcut pentru țara Gheorghe Grigoriu a fost grav rănit în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Suferința a continuat şi după ce s-a întors de pe front – în anii ’50 când a fost închis în temnițele comuniste.
A plecat pe front la 23 de ani, în 1940. Militarii de la Brigada 15 Mecanizată din Iaşi l-au vizitat înaintea sărbătorilor de Paşte, pentru a depăna amintiri din cel de-Al Doilea Război Mondial. Colonelul în rezervă nu poate uita că a pierdut multi camarazi pe câmpul de luptă.
A participat la luptele din zona Nistrului, în Ucraina, pe Don şi la Rostov. Relatate cu precizie, faptele de la jumătatea secolului 20, pentru bătrân par că s-au întâmplat ieri.
A fost grav rănit într-o misiune de patrulare, asa că militarii ieșeni i-au adus şi un dar în semn de apreciere pentru curajul de care a dat dovadă.
Dincolo de semnele de apreciere din partea celor care duc mai departe jurământul de credință față de patrie, colonelul Grigoriu, care a fost și deținut politic timp de 4 ani, în temnițele comuniste, are și o dezamăgire.
A îndurat atâtea cu gândul și sufletul la țara sa, iar acum la 102 ani, colonelul în rezervă se simte trădat.
Patru sute șaptezeci şi șase de lei pe lună, atât dă statul român pentru un veteran de război, ofițer în rezervă, ca mine.
În Iași mai sunt în momentul de fața în viața, doar 450 de veterani de război.
Sursa: digi24.ro
Comparati acesti 477 de lei cu pensiile speciale ale noilor nomenclaturisti de astazi, cu pensiile fostilor generali ceausisti sau cu cei care au comandat inchisorile si penitenciarele unde stateau inchisi anticomunistii si veti obtine imaginea hidoasa a situatiei din Romania si raspunsul la intrebarea „De ce pleaca romanii din tara lor ?”