sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Viața, în așteptarea bolii. Cum sunt otrăviți, zilnic, mii de oameni, la doi pași de București

La doi paşi de Bucureşti, la incineratorul din Brazi, poluarea a atins cote alarmante, mirosurile fetide care ţâşnesc din crematoriul pentru deşeuri ducându-te cu gândul la un peisaj postapocaliptic.
Pe întreaga suprafaţă a câmpiei, din coşul incineratorului de deșeuri aflat în incinta parcului industrial Brazi, se răspândeşte un parfum prevestitor de rele.

Pe platforma din fața clădirii incineratorului, câțiva muncitori se strecoară cu greutate printre tomberoanele din care se revarsă, ca dintre niște guri lacome, pungi galbene cu deșeuri. Alte pungi, bidoane sau cutii zac abandonate direct pe asfaltul umed, pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați.
Lucrătorii sunt îmbrăcați în haine normale, de stradă: nici urmă de ținute de protecție: oamenii împing tomberoanele direct cu mâinile goale și se deplasează, ca niște năluci indiferente, printre tonele de zoaie fetide: usturimea produsă de fumul dulce-lipicios al incinerărilor pare să nu-i mai atingă.
La această oră a dimineții, mirosul deșeurilor arse lasă asupra celor peste 8.000 de locuitorii ai comunei cel mult o aromă amară.

Miroase a mortăciune, iar fumul se vede de la vreo 20 de kilometri, spune Ioan Andrei, un localnic din satul Brazii de Sus, care spune că a văzut picioare și oase aduse de la spitale aduse aici pentru a fi arse.
Deși pe rețelele sociale au apărut, zilele trecute, astfel de imagini și poze macabre, până în prezent, autoritățile locale nu au putut identifica, în mod clar, data la care acestea au fost făcute, sau dacă ele au fost făcute fix în incinta Parcului industrial Brazi. Chiar dacă imaginile fix asta arată.
La acest incinerator sunt arse, pe lângă deșeurile industriale, inclusiv deșeuri medicale periculoase care provin de la spitalele din Prahova, Buzău, Dâmbovița, Sibiu, Argeș și București. Incineratorul a fost inaugurat în 2011, o investiție de aproape cinci milioane de euro.

Comuna Brazi este o localitate model a României, dacă e să dăm crezare documentelor primăriei publicate chiar pe site-ul instituției: un loc de vis care, conform prezentării oficiale, este mărginit de păduri de foioase, în care predomină stejarii, în amestec cu alte specii de tei, frasini, arțari sau carpeni.

Până și stațiile de autobuz sunt închise ermetic și prevăzute cu aer condiționat. Să tot aștepți autobuzul, în astfel de condiții.

Foarte interesant și..  Nu sunt doar o sursă de miere. Dacă dispar albinele, rasa umană este amenințata cu extincția

Mirosurile de deșeuri arse par să fie prețul pe care localnicii trebuie să-l plătească pentru a trăi în acest colț de rai. O jenă temporară. O binecuvântare, în opinia edililor, dacă am compara acest miros cu duhoarea resimțită acum 20-30 de ani, când combinatele duduiau și împrăștiau miasme fără ca nimeni să-și bată capul cu noțiuni extravagante de genul poluare a mediului ori depășiri de norme.

Garda de Mediu a făcut o ultimă verificare, la fața locului, la firma Eco Burn, care administrează incineratorul de deșeuri, în perioada 4-5 noiembrie. În urma controlului, firma a fost amendată cu 40 de mii de lei.

S-au verificat aspectele video transmise şi mediatizate în ultima perioadă în mass-media”, a declarat Gabriela Munteanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Prahova. Nu se cunoaşte exact data la care s-au făcut acele înregistrări video. Nu sunt recente, a spus Gabriela Munteanu.

Nu contează, că-s de o săptămână, că-s de ieri sau de o lună, ce s-a întâmplat nu este OK. Nu se face așa ceva! Au mai fost imagini similare și acum un an sau doi, a spus consilierul local Iuliu Andrei Dan care crede că sunt mai mulți complici, în tot acest scandal.

În schimb, cei de la Eco Burn spun, pur și simplu că imaginile nu sunt din incinta societății subscrisei.
Localnicii spun că mirosul se resimte cel mai tare după 12 noaptea, când se bagă lumea la somn, spune un localnic din satul Negoiești, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Aici, dimineața e cel mai rău, când se simte mirosul, pe la 7, 7 și ceva, mai spune acesta.

Incineratorul ECOBURN…… FARA CUVINTE

Publicată de Popesti Brazi pe Vineri, 1 noiembrie 2019

Ecoburn si deseurile lor…..cu viermi cu tot….

Publicată de Popesti Brazi pe Vineri, 1 noiembrie 2019

sursa digi24.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.