Acasă Senzational Video: Statuia lui Hristos din mare un loc interesant și unic în...

Video: Statuia lui Hristos din mare un loc interesant și unic în același timp

Iata o destinație de vacanta mai mult decat interesanta.

0

O statuie sub apa este ceva misterios oricum ai da-o. Iar statuia lui Hristos din Abis este una din cele mai cunoscute statui subacvatice. A fost amplasata in locul unde, in 1947, a decedat in timpul unei scufundari, Darius Gonzatti, prieten cu Jacques-Yves Cousteau, primul scafandru italian care a folosit aparat autonom de respirat sub apa.

Interesanta statuie din bronz a fost realizata de artistul Guido Galleti in 1954 dupa o idee a italianului Duilio Marcante. Are 2,5 m inaltime, cantareste 260 kg si il intruchipeaza pe Iisus, cu bratele intinse privind spre suprafata apei.

Il Cristo degli Abissi, cum i se spune de fapt, este situata in Marea Mediterana, la adancimea de 24 de metri, in apropiere de localitatea Portofino, o mica statiune turistica pe Riviera Ligurica, la aproximativ 35 de km de Genova. Pe cat de mica (aproximativ 500 de locuitori), pe atat de cunoscuta, datorita faptului ca in anii `60, perioada “La Dolce Vita a Italiei”, multi actori celebri, nobili, vedete pop, si-au construit aici resedinte de vacanta.

Constructorii s-au gandit ca va fi foarte greu accesibila statuia din adancuri asa incat au realizat si o copie a statuii, in marime naturala, in interiorul abatiei San Fruttuoso, langa Portofino. La San Fruttuoso se poate ajunge doar pe mare, cu barca din Portofino.

Pentru ca este in apa, statuia este greu accesibila turistilor, dar exista variate posibilitati de scufundare, cu echipament special, contra sumei de 20 euro, doar in sezonul cald, adica din mai pana in septembrie. Atunci cand apa este limpede, Cristo degli Abissi, cum spun italienii, se vede putin si de pe tarm. Doar putin. Suficient cat sa iti vina cheful sa faci o scufundare si sa o vezi mai bine.

In fiecare an, in ultima duminica din iulie, are loc o ceremonie in memoria tuturor celor ce si-au pierdut viata in apa. Ceremonia religioasa se tine pe tarm, noaptea, se aprind torte, se binecuvanteaza apa, iar scafandrii coboara in mare la Hristos si ii pun pe cap o cununa de lauri. Un obicei frumos, desi trist, dar impresionant in simplitatea lui originara.Statuia lui Hristos din Abis are aproximativ 9 metri si simbolizeaza pacea. Profesorul Guido Galletti s-a inspirat din povestea scafandrului Duilo si a vrut sa construiasca un simbol pentru toti cei care exploreaza si iubesc marea si a realizat aceasta mareata statuie subacvatica in anul 1954.

Foarte interesant și..  Sănătatea oamenilor, în pericol. Sângele din sălile de operație ale Spitalului Universitar Bucuresti, contaminat cu diferite bacterii, ajunge în sistemul de canalizare

In 1961 a mai construit una in Portul Sf. Georghe in Grenada pentru a comemora persoanele salvate de pe o nava ce a luat foc si s-a scufundat in port. A mai primit apoi o comanda si a mai turnat inca o astfel de statuie ce a ajuns la un mare producator italian de echipamente de scufunare ce a donat statuia pentru Societatea Underwater of America si a ajuns in Chicago, Illinois, mai exact in Navy Pier. Prin urmare, exista 3 statui identice amplasate in locuri diferite. Plus cea din adancuri.

Dat fiind faptul ca profesorul Galetti a fost foarte discret, nimeni nu a stiut unde a construit statuile. Insa prin anii `90 s-a gasit turnatoria unde a fost construita statuia si au descoperit lutul initial si schitele. Mai tarziu s-a descoperit si ca ii lipsea o mana statuii din abis. Mana pe care au refacut-o si au montat-o direct sub apa abia in 2004.

O problema care a trebuit sa fie depasita a fost aceea prin care toata lumea se intreba cum va putea fi pusa aceasta statuie sub apa. Pentru a se pregati pentru o plasare in luna iunie, personalul parcului a turnat uriase dale de beton ca baza. Vremea a cam impiedicat utilizarea echipamentelor pentru plasarea efectiva. S-a decalat povestea cu trei zile si la data de 25 august 1965 au reusit sa plaseze statuia sub apa. Tot efectivul folosit pentru coborarea statuii a costat 20.000 de lire iar statuia trebuia sa reziste la un test. Se apropia uraganul Bets pe data de 8 septembrie 1965 si, in ciuda cronicilor si barfelor din acea vreme, statuia a ramas ferma si pe pozitie si de atunci nu a mai fost niciodata miscata.

Sursa: http://www.styleandnature.ro/hristos-din-abis-statuia-din-adancuri/


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentUtil pentru șoferii ce-și uită cheia în mașină. Un român inventiv iți arată cum poți deschide deschide portiera în 10 secunde
Articolul următorBaba Anastasia, vrăjitoarea din Călugăreni căreia șase oameni nu i-au putut căra sicriul