joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Vine Paștele! Atenție la ouă! Care este diferența dintre ouăle maronii și cele albe?

Dacă te-ai întrebat ce deosebire există între ouăle albe şi cele maronii de ce sunt ele de culori diferite, un expert de la Universitatea Cornell a gasit raspunsul.

Chiar dacă din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt la fel şi nici gălbenuşul nu este diferit în funcţie de culoarea cojii oului, există touşi o diferenţă foarte mică, spun specialiştii. Ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3.

In legătură cu nunţa cojii ouălor circulă tot felul de afirmaţii şi supoziţii. Sunt voci care susţin că ouăle cu coaja maronie sunt mai sănătoase, pentru că ar proveni de la găini hrănite cu mâncare naturală. Alţii spun însă că ouăle albe sunt mai bune pentru anumite preparate culinare. Pune capăt acestor nedumeriri Tro Bui, un specialist de la Universitatea Cornell din SUA.

Întrebat de jurnaliştii New York Times dacă există vreo diferenţă din punct de vedere nutriţional între cele două tipuri de ouă, acesta a arătat că în ceea ce priveşte gustul toate ouăle de găină sunt la fel şi că nuanţa gălbenuşul nu e influenţată de culoarea cojii oului. Totuşi, el a subliat că există o diferenţă şi anume că ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi Omega-3, doar că aceasta este foarte mică.

De ce au ouăle culori diferite

Tro Bui precizează că ouăle albe sunt făcute de găini cu penaj alb, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe. Ouăle maronii sunt făcute de găini cu penaj colorat, brune sau roşcate, care au zona din spatele urechilor de culoare roşie. Mai există şi ouă a căror coajă are o nuanţă albăstruie, care sunt făcute de găinile din rasa Ameraucana.

 

Gaina cu pielea urechilor rosie

Totodată, a spus Bui, calitatea cojii ouălor nu se modifică în funcţie de rasa găinilor şi că, de regulă, păsările mai tinere fac ouă cu coaja mai groasă şi mai trainică. El a adăugat că găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari şi întreţinerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului. Potrivit specialistului, consumatorii trebuie să ţină cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenuşului şi calităţile nutritive ale oului.

Foarte interesant și..  Ritualul misterios al aprinderii Sfintei Lumini de Paşte

Conţinutul oului şi coaja lui sunt formate la capetele opuse ale tractului reproductiv. Pigmenţii care determină culoarea cojii sunt adăugaţi cu doar câteva ore înainte de depunerea acestuia.

În cazul ouălor albastre pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în situaţia ouălor maronii pigmentul se numeşte porfirină, o substanţă rezultată din descompunerea celulelor sanguine. Sunt sau nu proaspete? Mai importantă de culoare este prospeţime acestora. O poţi verifica punând ouăle înainte de a le consuma într-un vas cu apă rece. Oul are o cameră cu aer, care se măreşte cu timpul.

Aşadar, dacă, pus într-un vas cu apă rece, rămâne pe fundul acestuia în poziţie orizontală, înseamnă că e proapăt. Dacă pluteşte, cu unul dintre capete spre suprafaţă, înseamnă că are o vechime de cel puţin o săptămână sau două. Deoarece în aspectul exterior nu există nimic din care să reiasă că ouăle sunt proaspete sau nu, e indicat ca ele să fie sparte pe rând într-un bol separat înainte de fi adăugate în compoziţia preparată.

Un indiciu clar că oul este proaspăt e dat modul în care se prezintă albuşul. Cu cât e mai legat de gălbenuş şi dacă stă bombat în jurul lui cu atât mai bine. Atunci când oul are un aspect tulbure, albuşul fluid şi un miros neplăcut, nu-l folosi, deoarece e mult prea vechi.

Citește mai mult: ADEVARUL.RO

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.