Connect with us

INFO ȘTIRI

Viscol și ger cumplit în România, provocate de vortexul polar. Ce se va intampla in Romania la mijlocul lunii ianuarie

Published

on

Un prim episod de viscol cu zăpezi abundente, urmate de ger este prognozat la jumătatea acestei luni. Acesta va crea probleme în Europa şi va ajunge şi în România.

Climatologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie spun că este vorba despre o slăbire a vortexului polar – un vârtej foarte puternic deasupra Polului Nord. În traducere asta înseamnă un episod rar când un aer neobişnuit de rece vine dinspre zona arctică şi ajunge până la noi, iar dezechilibrele provocate în curenţii de mare altitudine, aduc de regulă fenomene meteorologice severe.

Gerul bobotezei a atins deja culmile Munţilor Harghitei, unde a creat deja un peisaj ca-n zonele arctice. În aceste imagini spectaculoase filmate de un temerar care a înfruntat frigul aprig se văd brazii transformaţi în momâi gigantice de gheaţă, ca nişte uriaşi împietriţi.

Frigul se va resimţi însă în aceste zile în toată ţara. Potrivit prognozei pentru săptămâna viitoare, am putea avea zăpadă în cantitate mai mare, cu ninsori miercuri şi joi, care vor lăsa până la 10-15 centimetri de zăpadă în zonele sudice miercuri şi mai puţin în rest.
La mijlocul lunii, prognoza animată a Institutului de meteorologie din Franţa arată ca o limbă îngheţată din curenţi cu aer polar, coboară dinspre cercul polar până spre Marea Neagră. Specialiştii vorbesc despre slăbirea Vortexului Polar.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii.”

Pentru că este o prognoză pe termen mediu, una care se poate schimba, meteorologii spun că nu e cunoscută cu precizie amploarea acestui fenomen. Va fi viscol şi ger cumplit. Temperatura minimă prognozată pentru ziua de luni, 14 ianuarie, de pildă, este de -18 grade.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură.”

Specialiştii spun că Vortexul polar rămâne mai mult timp în zona arctică dacă stratul de gheaţă este mai mare, însă anul acesta, de exemplu, mai multe mari nordice nu au îngheţat complet – deşi ar fi trebui să fie bocnă până acum.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Vă daţi seama că între frigiderul arctic şi cuptorul ecuatorial există un echilibru – dacă însă se produc dezechilibre, de exemplu frigiderul arctic nu mai funcţionează, vă daţi seama că aceste dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite din păcate şi te poţi aştepta ca în următoarele decenii iarna să nu mai fie ceea ce ştiam noi, ci o succesiune de episoare calde şi reci.”

Iar luna ianuarie se va încheia cu alte ninsori serioase în toată ţara.

RECOMANDARE
Mircea Badea, jigniri grosolane la adresa celor care au comemorat Revolutia in strada: "Se trezesc cinci descreierati..."

sursa stirileprotv.ro

loading...

INFO ȘTIRI

Varujan Vosganian viseaza si ni-l ofera pe Tariceanu presedinte. „Este un om elegant, civilizat si nu e ticalos”

Published

on

By

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a opinat că liderul partidului său, Călin Popescu Tăriceanu, este o variantă ideală pentru şefia statului român, pentru că e un om elegant, civilizat, nu a fost niciodată ticălos sau lacom şi nu încurajează clientela.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a afirmat vineri seară, la Antena 3, că România „ar reintra în normalitate” dacă şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2019.

„Să vă spun ce nu aş vrea să se întâmple. În 2014 circula o glumă proastă la care românii râdeau cu poftă pentru că avea un substrat real: ‘cine câştigă alegerile, cine rămâne liber’. Aş vrea ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi aş vrea ca serviciile de informaţii, procuratura, reţelele externe ale diverselor sisteme de informaţii să nu se amestece”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

Liderul ALDE a afirmat că nu vrea să aprecieze care ar fi cae mai bună varianta de prezidenţiabil a coaliţiei de guvernare, pentru a nu stârni posibile animozităţi în PSD, însă personal îl preferă pe Tăriceanu.

„Nu vreau să duc discuţia asta care este prematură, pentru că ar trebui să decidem înăuntrul coaliţiei pentru că a aduce argumente în favoarea unuia dintre candidaţi în dauna celuilalt, ar însemna că într-un fel minimalizezi rolul partidului celuilalt şi cei de la PSD s-ar putea simţi ofensaţi de argumentele mele. În legătură cu Călin Popescu Tăriceanu pot să vă spun, din punctul meu de vedere, că este un om elegant, civilizat. În viaţa lui nu a fost nici ticălos, nu a fost înclinat către arghirofilii, nu a fost lacom de bani, nu a mai încurajat clientela. Când nu a mai fost prim-ministru şi-a cărat singur geanta la Parlament. Este un om cu care România ar reintra în normalitate. De aceea eu îl susţin pe Călin Tăriceanu şi am acest argument că am fost împreună şi îl cunosc de aproape 30 de ani”, a menţionat Vosganian, citat de epochtimes.ro

RECOMANDARE
Mircea Badea, jigniri grosolane la adresa celor care au comemorat Revolutia in strada: "Se trezesc cinci descreierati..."
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***