sâmbătă, decembrie 2, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Vocea unui preot din Egiptul antic, auzită în premieră, după 3.000 de ani (Video)

Vocea unui stravechi preot egiptean a fost auzita pentru prima oara dupa 3.000 de ani, multumita unei reconstructii fidele a aparatului sau vocal.

Dupa ce au scanat mumia preotului Nesyamun, aflata in Muzeul Leeds din Marea Britanie, oamenii de stiinta de la Harvard au creat un model 3D al aparatului vocal al acestuia, printat apoi cu ajutorul unei imprimante 3D, arata Live Science.

S-a atasat si un laringe artificial, pentru a fi redata vocea preotului care a trait in urma cu 3.000 de ani. A fost redat un singur sunet, dar tot e o realizare enorma, dat fiind faptul ca preotul a trait in secolul XI i.en.

Nicio incercare de a reda vocea cuiva care a trait cu atat de multa vreme in urma nu s-a apropiat atat de mult de realitate. Existenta aparatului vocal a permis insa acest lucru.

Nesyamun, scrib si preot in complexul de temple Karnak, a trait in anul 1100 i.en., in timpul celei de-a 20-a dinastii, cea a regelui Ramesses XI. Se crede ca a murit inainte de a implini varsta de 60 de ani, din cauza unei reactii alergice.

Aproape 3.000 de ani mai tarziu, mumia sa a fost descoperita la Karnak si transportata la Muzeul Leeds. De atunci, mumia si cavoul sau a fost unele dintre cele mai cercetate.

A fost cel mai bun candidat pentru a se incerca redarea vocii, pentru ca, in mod neobisnuit, s-au pastrat si multe tesuturi moi, au explicat cei care au luat parte la aceasta cercetare.

sursa ziare.com

Foarte interesant și..  Alerta meteo. România, lovită de un val de aer polar în următoarele zile. Cât de frig va fi

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.