vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Zece legende istorice dovedite a fi reale. Urmele arheologice și documente scrise atestă faptul că evenimentele chiar s-au petrecut

Legenda ne prezintă o practică barbară, atacatorii au ars sate întregi, iar oricine supravieţuia era ucis cu o săgeată şi apoi dezmembrat.

Educația tinerilor din trecut era presărată cu numeroase legende cu rol mobilizator sau care încercau să explice diverse fenomene sau evenimente din trecut. Unele scrieri istorice îşi pierd din credibilitate, dar dovezile arheologice vin să întărească pe altele.

Iată zece miturile şi legende care au fost bine înrădăcinate în realitate:

  1. Epopeea regelui Sverris

Sverre Sigurdsson a domnit între anii 1184 şi 1202 în Norvegia. Singurele informaţii despre Sverris provin dintr-o epopeea scrisă de stareţul Karl Jonsson, contemporan cu regele Sverre.  O parte din epopee a fost recent confirmată.

În 1196 s-a angajat în războiul civil cu facțiunea cunoscută sub denumirea de ,,Baglers, ”care dorea să îl detroneze pe rege. În următorul an, Baglers au devastat castelul Sverresborg din Trondheim.

Au distrus zidurile, au ars fiecare clădire şi în cele din urmă au aruncat un bărbat în fântână după care l-au astupat cu pietre. Arheologii au anunțat că  au descoperit rămăşiţele bărbatului. Teste au dezvăluit că scheletul are peste 800 de ani, fapt ce arată că epopeea lui Sverris este  reală.

  1. Războiul cu arcul şi săgeata

Quinhagak este un orăşel din Alaska cu mai puțin de 1.000 de locuitori. Aici s-a descoperit un tezaur de artefacte Yup’ik. Yup’ik erau un grup de eschimoşi înrudiţi cu Inuiţii, unul dintre primele triburi care s-au stabilit în Alaska, acum 3.000 de ani.

Site-ul arheologic Nunalleq este localizat  înafara oraşului Quinhagak, aici s-a descoperit cel mai mare număr de artefacte Yup’ik din lume. Cercetările decurg rapid deoarece terenul, localizat de-a lungul unei coaste, este fragmentat de apă, care distruge nenumărate artefacte zilnic. Digul a fost un loc al masacrelor în jurul secolului XVII. Perioada a fost recunoscută pentru luptele sângeroase dintre săteni, numite Războiul cu Arcul şi Săgeata. Legenda ne prezintă o practică barbară, atacatorii au ars sate întregi, iar oricine supravieţuia era ucis cu o săgeată şi apoi dezmembrat. Arheologii au descoperit  rămăşiţe cu urme de arsură sau dezmembrate.

  1. Valurile gigantice

În anul 1995, când s-au descoperit probe ale existenţei valurilor monstru, despre care vorbeau marinari de-a lungul timpului. Ele apar prin combinarea mai multor factori precum curenţii şi vântul puternic.

S-a întâmplat la sfârşitul anului 1995 la New York. Un val gigantic de 25,6 m, a lovit platforma Draupner din Marea Nordului.

  1. La Ciudad Blanca (Oraşul alb)

Orasul AlbLa Ciudad Blanca este un oraş legendar din Honduras. Similar cu El Diablo, Oraşul Alb cunoscut şi sub denumirea Oraşul Zeului Maimuţă.

Theodore Morde a declarat că a descoperit oraşul pierdut în 1940. Bărbatul nu spus nimănui locaţia exactă. Sa sinucis în condiţii suspecte. Zeci de ani mai târziu, arheologii au descoperit situl  unei civilizaţii necunoscute. În 2012 au fost aduse la lumină  sute de artefacte care datează din ani 1.000 şi 1.400 î.H.

Cercetătorii care au realizat descoperirea au ţinut-o ascunsă deoarece nu au considerat că situl ar fi La Ciudad Blanco. Nu a fost un singur oraş mistic, ci de mai multe oraşe din jungla  Hondurasului.

  1. Bărcile cu piraţi

Corabie de piratiLegendele piraţilor  care au prădat și scufundat   corăbii   au fascinat și interesat pe căutătorii de comori, interesul continuă şi în zilele noastre. În 1984 a fost descoperită epava navei ,,Whydah Gally”. Fusese  condusă de căpitanul ,,Sam cel Negru”. S-au găsit probe ale identităţii sale şi comori ale piraţilor ( peste 100.000 de bucăţi de aur).

Foarte interesant și..  Semințele care îți păstrează sănătoasă inima - motorul vieții!

În 1996, o companie privată a descoperit epava ,,Răzbunarea Reginei Anna,” condusă  cândva de către faimosul Barbă-Neagră. Era una dintre cele mai armate nave care a navigat pe cele şapte mări.

Anul 2012 a fost cel în care era descoperită epava ,,Port-au-Prince în apele Tondăi. Conform legendei, regele Ulukalala şi oameni săi au ucis  echipajul şi au scufundat vasul împreună cu toate comorile, salvând, însă, fierul de pe navă.

  1. Curăţarea apei

Curatata cu seminteEgipteni foloseau un truc pentru purificarea apei. Utilizau seminţele pomilor Molinga oleifera. Dovezile arheologice au arătat că femeile egiptene ungeau oalele de lut în care colectau apă cu seminţele arborelui. Cercetătorii de la Universitatea  State Penn au dovedit că egiptenii aveau dreptate. Seminţele conţin o proteină  cu încărcătură pozitivă. Ea distruge şi strânge bacteriile într-un mănunchi, care ajunge la baza recipientului.

  1. Tunelurile secrete din subteranul Mexicului, în oraşul Puebla.

TunelTunelurile au fost descoperite   în zona oraşului în timp ce se executau lucrări publice. Se crede  că tunelurile au peste 500 de ani vechime, fiind construite în 1531. Oficiali doresc să  consolideze tunelurile pentru a fi utilizate ca atracţie turistică.

3.Vikingi însetaţi de sânge

Incursiunile vikingilorCercetătorii au analizat două aspecte importante ale vieţii vikingilor, sclavia şi sacrificiul uman.

S-a constatat că sclavia a jucat un rol important în economia vikingilor. Sunt istorici care consideră că luarea de sclavi constituia una dintre primele motivaţii ale raidurilor. Legat de sacrificii umane  arheologii au descoperit un loc Trelleborg, unde copiii şi animalele erau sacrificate şi aruncate într-o fântână împreună cu bijuterii şi unelte.

  1. Încăperile secrete din piramide

Secretele faraonilorCercetătorii au descoperit în interiorul mormântului faraonului Tutankamon o încăpere secretă, despre care se credea că deţine cheia celui mai mare secret antic al egiptenilor, locaţia mormântului reginei Nefertiti.

Noua ipoteză despre mormântul lui Tutankamon a fost prezentată de egiptologul  englez Nicholas Reeves. Cercetătorul afirmă că ar exista mai multe camere ascunse în spatele pereţilor.

  1. Cartaginezii sacrificau copii

Poveştile au fost propagate de către greci şi romani. La finele secolului trecut, arheologii au excavat site-urile cartagineze şi au descoperit cimitire. Cimitirele conţineau oasele incinerate ale copiilor. Osemintele se găseau în urne şi înhumate sub pietre funerare. O vreme, cercetătorii au susţinut că aceste rămăşite aparţin copiilor care au murit la scurt timp după naştere. Astăzi, se afirmă că cimitirele au avut un scop mult mai sinistru. Pietrele funerare conţineau inscripţia ,,oamenii  binecuvântaţi ai lui Dumnezeu”. S-au găsit şi urne cu rămăşiţe de animale, care au fost oferite cu siguranţă ca ofrandă pentru zei, acestea erau asemănătoare cu cele în care s-au regăsit rămăşiţe umane.

Sursa: descopera.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.