duminică, mai 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Fă-ți îngrășământ bio pentru tomate! Ce proprietăți au cenușa, urzicile, drojdia, zerul și foile de ceapă?

Pentru o recoltă bogată, dar mai ales de calitate, la tomate, pe primul loc se află îngrășământul folosit. Plantele au nevoie de multe elemente: azot , fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, bor, cupru, zinc, mangan. Lipsa sau excesul unora dintre elemente afectează cultura de tomate.

Publicația agrointel.ro prezintă câteva rețete de tratamente și îngrășăminte bio:

Reţeta 1

Apa de cenuşă I

Se iau 500 g de cenuşă care se opăresc cu 5 litri apă fiartă sau se fierb 15 minute. După limpezire, scurgem apa şi adăugăm încă 5 litri de apă de ploaie. Soluția se folosește pentru udat la rădăcină.

Apa de cenuşă II

Într-o găleată de 10 litri , punem cenuşă cam pe sfert şi adăugăm peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm vasul acoperit, afară, o săptămână sau maxim 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă până la 10 litri şi o putem folosi. Peste cenuşa rămasă mai putem pune apă și obținem soluție (mai slabă ) de încă două ori.

Reţeta 2

Urzicile – proaspete, tocate se pun la baza tulpinii roşiei. Se mai folosește purinul, maceratul de urzici.

Se încarcă jumătate de găleată de 10 litri cu urzici crude, fără flori şi fără rădăcini, peste care se toarnă apă călduţă și se lasă 10 zile la „dospit” în soare. Se strecoară și se folosește 1 litru de purin la 10 de apă. Opțional, se poate adăuga și un pahar de cenușă.

Reţeta 3

Soluţie de acid boric – 10 gr la 10 litri de apă călduţă. Stropim plantele pe frunze şi mai ales pe flori, începând cu faza de îmbobocire. Se întăreşte sistemul imunitar, astfel se împiedică „avortarea” lor, căderea mugurilor florali, a rodului. Stropirea se face de maxim două ori pe săptămână.

 Reţeta 4

Drojdia de bere – stimulator de creştere.

Într-un borcan de 3 l dizolvăm ½ pahar de zahăr sau dulceaţă/gem mai vechi, adăugăm 100 gr drojdie de bere, acoperim şi lăsăm la „dospit” o săptămână. Se pune un pahar de ferment („Braga”)  la 10 l de apă „stată”.

„Braga” obținută este bună și pentru vinete, cartofi și ardei. Le vom oferi cate ½ l fiecărei plante, fie direct la rădăcină, fie pe frunze!

Reţeta 5

Foi de ceapă și/sau usturoi

 Într-o găleată se pun două mâini bune (cam 200 gr) de foi de ceapă (şi /sau de usturoi). Opărim cu apă clocotită, acoperim. După ce s-a răcit – strecurăm. Turnăm în recipiente separate şi păstrăm la loc întunecat şi răcoros. Folosim 2l de soluţie la 10l apă „stată”.

 Reţeta 6

Zerul, laptele degresat sau laptele bătut, kefirul  se recomandă pentru boli micotice: 1 litru de lichid, oricare dintre cele enumerate, la 9 litri de apă, la care mai adăugăm câte 2-3 picături de tinctură de iod la fiecare litru de lichid (cam 25 – 35 picături la găleata de 10 litri). Se stropeşte planta în întregime o dată la 7-10 zile.

Foarte interesant și..  Cum „au îmbrăţisat“ secuii Unirea din 1918. Discursul din Parlamentul României Mari „uitat” de secui dar și de istoria românească

Citește mai multe rețete la: agrointel.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.