Numit şi „Nostradamusul României”, pustnicul Zosima a murit în octombrie 2008, la peste o sută de ani. Despre sihastru se spune că ar fi avut darul profeției și și-ar fi prezis cu exactitate propria moarte, drept care și-a săpat singur groapa cu o zi înainte.
Potrivit a1.ro,ucenicul lui, Ioan Baron, l-a îngropat, în munţii Giumalău, într-un loc pe care nimeni nu îl ştie. Există o legendă conform căreia pustnicul Zosima ar bântui şi acum pădurile din Munţii Rarău.
„O să fie mare măcel în oraşe. O să fie mai rău decât ţi-a spus părintele Pustnic. Roagă-te să te păzească Dumnezeu, că este greu de scăpat de ce o să fie. O să trăieşti şi o să vezi. Să te rogi lui Dumnezeu neîncetat”, i-ar fi spus pustnicul Zosima ucenicului său Ioan Baron.
Se spune că pustnicul şi-ar fi prezis cu un an înainte moartea, nimerind data exactă. Înainte de a-şi da ultima suflare, Zosima şi-a săpat singur groapa, după care l-a aşteptat pe Ioan Baron, care l-a aşezat în mormânt şi a pus pământ peste el.
Ultima dorinţă a sihastrului a fost aceea de a nu-i fi pusă cruce deasupra mormântului pentru a nu şti nimeni unde este îngropat. Zosima nu a dorit să fie deranjat de eventuali pelerini, după trecerea în lumea de dincolo. Nimeni nu ştie astăzi unde este groapa pustnicului Zosima. Chiar se zvoneşte că sihastrul, de fapt, ar bântui pădurile de la poalele Giumalăului, fiind descris ca fiind un bătrân cu părul şi cu barba lungă până la pământ.
El se deplasa desculț cu ajutorul a două beţe, nu vorbea decât noaptea şi tot timpul avea prin păr şi barbă frunze. Sihastrul nu prea mânca şi iarna nimeni nu ştia unde se adăpostește.
Nimeni nu știe astăzi groapa sihastrului Zosima. Nici macar cei cativa ucenici de-ai sai, care trăiesc ascunși prin codrii din jur. O groapa peste care poți sa calci nepăsător, atunci când umbli după fragi sau ciuperci, prin cine stie ce coclauri ascunse. Un singur om stie locul acestor morminte.
Unul singur cunoaste aproape toate locurile unde traiesc ascetii din Rarau-Giumalau: acest Ioan Baron, care, pentru viata sa cuminte si pioasa, fiindca a trait el insusi multi ani in singuratate, dupa toate regulile ascezei crestine, a primit binecuvântarea de la duhovnicii pustnicilor si chiar de la Biserica Ortodoxa Romana, de a-i vizita pe multi dintre schimnici, de a-i ajuta si a le duce uneori cateva merinde la bordeiele lor tainice. Un singur om. Singura legatura de azi cu lumea pustnicilor din acesti munti ai Bucovinei de miazanoapte. Fratele Ioan Baron. Cel caruia toti calugarii mănăstirilor din jur ii zic „ingrijitorul sihastrilor”.
Despre pustnicul Zosima nu se cunosc mai multe informații decât cele prezentate mai sus. In schimb aflati de aici, informații despre ucenicul lui, Ioan Baron.